21 March 2015

Θεοδωράκης επικαλείται ...Βαρουφάκη

του Κων/νου Ζούλα, Καθημερινή, 21/3/2015

«Ο εφιάλτης της κατάρρευσης θα είναι κάπως έτσι: Σε 20 λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ, οι ουρές στις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες και ύστερα από μία ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν ρολά. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απέσυρε την υποστήριξή της και οι τράπεζες δεν θα ξανάνοιγαν τις πόρτες τους. Η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος. Η φτώχεια θα εισέβαλε στο 80% των νοικοκυριών και το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες».

Με το που διάβασε τις συγκεκριμένες φράσεις χθες στη Βουλή ο κ. Θεοδωράκης, προκλήθηκε συναγερμός στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κ. Ν. Φίλης και Θαν. Πετράκος πετάχτηκαν από τα έδρανά τους και άρχισαν να διαμαρτύρονται, το ίδιο και ο κ. Ν. Βούτσης που καθόταν στα υπουργικά. Ο κ. Θεοδωράκης, όμως, τους την είχε στημένη. Στην ακριβώς επόμενη αποστροφή του, ενημέρωσε την ολομέλεια ότι το απόσπασμα που διάβασε ήταν γραμμένο από τον Γιάνη Βαρουφάκη σε ένα άρθρο του στο Protagon το 2011, στο οποίο ο σημερινός υπουργός Οικονομικών είχε περιγράψει τι θα συμβεί στη χώρα αν ο μη γένοιτο επέλθει το ατύχημα.

Η επιλογή του κ. Θεοδωράκη να αιφνιδιάσει τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η μόνη που προκάλεσε χθες αίσθηση. Η ομιλία του ήταν η αιχμηρότερη που έχει κάνει μέχρι σήμερα για την κυβέρνηση και ερμηνεύθηκε ως η απαρχή της αλλαγής της στάσης του έναντι και του κ. Αλ. Τσίπρα. Είναι ενδεικτικό ότι δεν περιορίστηκε μόνον να καυτηριάσει την επικοινωνιακή λογική του ΣΥΡΙΖΑ και να τον καταγγείλει ότι «παρασύρεται σε βερμπαλισμούς και δημαγωγίες». Κάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσουν ότι «η χώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν, καθώς η συνέχιση της πολιτικής τους» όπως είπε «μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μεγάλο αδιέξοδο».

«Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει έξοδος από την Ευρωζώνη χωρίς ταυτόχρονη έξοδο και από την Ε.Ε. και τότε θα δούμε τι σημαίνει ανθρωπιστική κρίση», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε επί λέξει «τους άφρονες που υπάρχουν ακόμη και εδώ μέσα» να αντιληφθούν ότι είναι εγκληματικοί «οι παραλληλισμοί με τη χρεοκοπία του 1932, καθώς τότε η επάρκεια τροφίμων ήταν 70%, ενώ τώρα έχουμε επάρκεια 35%»! Φωτογράφισε μάλιστα ευθέως τον κ. Κ. Λαπαβίτσα τον οποίο ενέταξε «σε όσους περιγράφουν με περίσσια ελαφρότητα τις κατοχικές εικόνες που θα ζήσουν οι πολίτες από μια τέτοια λύση» και κατήγγειλε ότι εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει «το λόμπι της δραχμής που έχει υποστηρικτές όχι μόνον στη Γερμανία και σε άλλες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε. αλλά και στην Ελλάδα στην οποία μια ολιγαρχία ονειρεύεται τη λεηλασία στο πτώμα μιας πτωχευμένης χώρας».

«Δεν υπάρχει λοιπόν άλλος χρόνος για χάσιμο» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης και απαριθμώντας σειρά μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να αναστρέψουν όπως είπε την υφεσιακή πορεία της χώρας, τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν κανένα δικαίωμα να οδηγήσουν τη χώρα σε μια δήθεν ηρωική συντριβή».