13 March 2015

Δανειστές: "Εάν δεν έχετε ρευστότητα...

μην πληρώσετε για 1-2 μήνες μισθούς"... 

του Χάρη Φλουδόπουλου, Capital.gr, 13/3/2015— 


Το δίλημμα αποπληρωμής χρέους ή μισθών συντάξεων αποκάλυψε χθες με απίστευτη ομολογία της η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, Έλενα Παναρίτη, στο πλαίσιο των όσων συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και το που οδηγεί άμεσα το δραματικό πρόβλημα ρευστότητας που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση. 

"Όταν λέμε ότι έχουμε πρόβλημα ρευστότητας και μας απαντούν μην πληρώσετε και κανένα μισθό για 1-2 μήνες, μείνετε χωρίς μισθούς για 1-2 μήνες” φαίνεται ότι οι δανειστές αντιμετωπίζουν το ελληνικό πρόβλημα με παράξενο τρόπο...

Η τοποθέτησή της αυτή αποτελεί την πρώτη δημόσια αναφορά - ομολογία για το γεγονός οτι η κυβέρνηση είναι μπροστά στο δίλημμα της αποπληρωμής χρέους ή μισθών – συντάξεων, όπως έχει επανειλημμένα επισημάνει το Capital.gr τις τελευταίες εβδομάδες.  

Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο κ. Πισσαρίδη, σε χθεσινές του δηλώσεις σε εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, η αδυναμία του δημοσίου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και η πιθανή επιλογή του να καταφύγει στη λύση των ομολόγων, ισοδυναμεί με την υιοθέτηση διπλού νομίσματος. 

Το θέμα πάντως που δεν έθιξε η κα Παναρίτη είναι το πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το δίλλημα αυτό σημειώνοντας μόνο ότι θα χρειασθεί “ομοψυχία και δύναμη...”. 

Επιχειρηματίες και αναλυτές που παρεβρίσκονταν στο ακροατήριο σημειώνουν ότι η παραδοχή του διλήμματος ανοίγει πλέον το ενδεχόμενο για αναζήτηση εναλλακτικών “λύσεων” όπως για παράδειγμα διάφορες μορφές εσωτερικού δανεισμού με την κάποια μορφή διπλού νομίσματος.  

Τα όσα ανέφερε η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αφορούν σε απαντήσεις ερωτημάτων που δέχθηκε στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Διπλωματίας του Deree, με θέμα την τεχνική των διαπραγματεύσεων.

Η αναφορά της κ. Παναρίτη, έγινε με αφορμή την κριτική που άσκησε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι δανειστές την ελληνική κρίση. 

"Αυτοί που έχουν έρθει να μας βοηθήσουν έχουν στηριχθεί σε παράξενους τρόπους που δουλεύουν και δεν βοηθούν ακριβώς. Άλλοι λένε να δουλέψουμε τις μεταρρυθμίσεις και να το κάνουμε με άλλους εταίρους που στην πραγματικότητα δεν βοηθούν. Βλέπουν το πρόβλημα με παράξενο τρόπο, όταν λένε μην πληρώσετε μισθούς για δύο μήνες" σημείωσε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών.

Όπως είπε η κ. Παναρίτη, υπάρχουν τρία ουσιαστικά προβλήματα σε σχέση με την κρίση:

Το πρώτο είναι τα αίτια της κρίσης που δεν διορθώσαμε, δεν κάναμε τίποτα για τις συντεχνίες, που συνεχίζουν ακάθεκτες. Δυστυχώς η χώρα δεν παράγει τίποτα. 

Δεύτερον δημιουργήσαμε περισσότερο χρέος και συνεχίζουμε να μην παράγουμε. 

Τρίτον δεν έχουμε χάσει απλώς παραγωγικότητα αλλά έχουμε χάσει τους νέους ανθρώπους. Στην Ελλάδα υπάρχει μια δημογραφική βόμβα οι νέοι 18-24 είναι μόλις 250 χιλιάδες αυτό είναι το χειρότερο πρόβλημα.

Ανοίγει θέμα πρόωρης συνταξιοδότησης 

Παράλληλα, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η κα Παναρίτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται

«Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 ή ακόμη και στα 56, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε η σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη. 

Η ίδια ανέφερε ότι η αλλαγή που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι ότι μετατράπηκε το e-mail Χαρδούβελη σε υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις και όχι σε υποχρέωση για δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Μεταφέροντας εξάλλου το κλίμα των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, ανέφερε ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν "γαντζωθεί" στο πρόγραμμα ενώ της έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν την ελληνική πλευρά. Ίσως γιατί, όπως εκτίμησε η ίδια, στις πρώτες διαπραγματεύσεις του 2010 η ελληνική πλευρά είχε φανεί εντελώς ανέτοιμη. Για τα στελέχη του ΔΝΤ είπε ότι είναι σκληροί και άκαμπτοι στις θέσεις τους, ωστόσο ξέρεις τι να περιμένεις από τη δική τους πλευρά, ενώ η πλευρά της ΕΚΤ είναι κλασικά τραπεζικά στελέχη, σαν να έχεις απέναντί σου στελέχη της ΤτΕ.

Αναμένατε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα

Μικρότερο του αρχικά υπολογισθέντος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, είπε η κ. Παναρίτη.  Όπως αποκάλυψε, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα δεν είναι 1,5% του ΑΕΠ όπως ήταν ο στόχος για το προηγούμενο έτος αλλά περιορίστηκε σημαντικά κατά 2 δισ. ευρώ περίπου στο 0,6% του ΑΕΠ. Η ίδια πρόσθεσε ότι ήδη η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και γίνεται πιο συγκεκριμένη και σε επίπεδο αριθμών.

Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ο πρώτος στόχος των κλιμακίων των δανειστών που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί για ελαστικοποίηση του στόχου του 2015 έχοντας μέχρι πρότινος ως επιχείρημα και την επίτευξη του στόχου των προηγούμενων ετών.

Τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης συνεχίζουν να συλλέγονται με στόχο να σταλούν, όπως κάθε χρόνο, από όλα τα κράτη-μέλη στην Eurostat έως τα τέλη Μαρτίου. Τα στοιχεία αυτά υπολογίζονται σε δημοσιονομική βάση, όχι σε ταμειακή, δηλαδή πρέπει να προσμετρήσουν (για αυτό και καθυστερούν) έσοδα του 2015 που θα αφορούν οικονομικά το προηγούμενο έτος όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή οι εισπράξεις από ΦΠΑ και κοινοτικά κονδύλια.

Η κ. Παναρίτη είναι σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη, μετείχε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group χθες και είναι γνωστή από την προϋπηρεσία της ως οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.