03 March 2015

Πέθανε 2 φορές και επανήλθε ιατρικά

Newsit, 27/2/2015

Μετά από τροχαίο με τη μοτοσικλέτα του και υπερδοσολογία παυσίπονων, ο 22χρονος Sasha Eliasson μοιράζεται την εμπειρία του για το πως είναι να είσαι κλινικά νεκρός.
Ο φοιτητής από τη Σουηδία ισχυρίζεται ότι γεύτηκε τον θάνατο όχι μία αλλά δύο φορές για δύο περίπου λεπτά σε κάθε περίπτωση.

Ο πρώτος του "θάνατος" ήταν το 2004 μετά από τροχαίο με τη μοτοσικλέτα του. Λίγους μήνες αργότερα "πέθανε" από υπερβολική δόση παυσίπονων μετά από χειρουργική επέμβαση.

Ο 22χρονος που περιγράφει τον εαυτό του ως άθεο σημείωσε πως και τις 2 φορές έζησε "μόνο μαύρο κενό", στερούμενος οποιεσδήποτε συνειδητές σκέψεις.

Συνέκρινε την εμπειρία του με έναν σύντομο χωρίς όνειρα ύπνο, τονίζοντας πως κατάλαβε ότι πέθανε όταν ήταν υποχρεωμένοι να του το πουν οι γιατροί. 

"Οπότε ναι, ήσουν νεκρός για μερικά λεπτά, απλά για δική σου ενημέρωση", έγραψε στο Reddit.

"Και τις δύο φορές απλά δεν ήμουν εκεί. Ήταν όλα μαύρα. Είναι όπως όταν παίρνεις έναν σύντομο υπνάκο χωρίς όνειρα. Ξυπνάς και αισθάνεσαι σαν να έχεις κοιμηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στην πραγματικότητα έχεις κοιμηθεί μόνο 15 λεπτά". 

Όταν τον ρώτησαν πως αισθάνθηκε τη στιγμή που πέθανε, αποκάλυψε ότι ήταν σαν κάποιος να είχε γυρίσει τον διακόπτη on/off.

Οι δύο εμπειρίες του, όπως ανέφερε, ήταν περίπου ίδιες, με τη μόνη διαφορά πως στο ατύχημα με τη μηχανή θυμήθηκε μετά τα δευτερόλεπτα προτού πέσει στο μαύρο. 

Ο νεαρός που πρόκειται να αποφοιτήσει από τη σχολή του το 2018 σημείωσε ότι πλέον στόχος της ζωής του είναι να διασκεδάσει και να κάνει τις ζωές άλλων ανθρώπων καλύτερες.

"Κανένα προσωπικό κατόρθωμα δεν θα έχει σημασία από τη στιγμή που θα πεθάνω. Το μόνο πράγμα που θα ζήσει μετά τον θάνατό μου θα είναι ο αντίκτυπός μου στους ανθρώπους που είναι ακόμα ζωντανοί". 

Αποκάλυψε ότι πλέον είναι πιο εύκολο για τον ίδιο να αντιμετωπίσει τη θνησιμότητα και να αποδεχτεί ως δεδομένο το επικείμενο τέλος. 

"Πρέπει να αποδεχτείτε το θάνατο ως αυτό που είναι, ένα κομμάτι της ζωής. Τότε θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβάστε. Από τη στιγμή που θα πεθάνετε, αυτό είναι, τελείωσε". 
Ο νεαρός Σουηδός επιβεβαιώνει εμπειρικά αυτά που κατέγραφαν ως εικασία πριν από 2.300 χρόνια οι Επικούρειοι: «Το πιο φρικτό από τα κακά, ο θάνατος, δεν είναι τίποτα για μας (τους επικούρειους), επειδή όταν υπάρχουμε εμείς, αυτός δεν υπάρχει, και όταν επέλθει ο θάνατος, τότε δεν υπάρχουμε εμείς.»

Βλέπε επίσης: