02 October 2014

Ρομά, γκέι, γυναίκες

της Ξένιας Κουναλάκη, Καθημερινή, 2/10/2014

Πριν από λίγες ημέρες έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη» του Δημήτρη Ψαρρά σε έκδοση του Ιδρύματος Rosa Luxemburg. Δεν κατάφερα να πάω, πήγε όμως μία φίλη μου και τη ρώτησα πώς ήταν. «Τι να σου πω; Ολο τα ίδια και τα ίδια. Οι ίδιοι άνθρωποι να αλληλοσυγχαίρονται, αναρωτιέμαι αν όλα αυτά έχουν κάποια απήχηση στην ευρύτερη κοινωνία...», μου απάντησε. 

Κι εγώ έχω προβληματιστεί πολλές φορές: ένας μικρός κύκλος ανθρώπων, που τείνει να γίνει σχεδόν γραφικός, αναμασά τις ευαισθησίες του την ώρα που γύρω μας γίνονται σημεία και τέρατα. Μπορεί η Χ.Α. να έχει αποδεκατιστεί και η ηγεσία της να έχει προφυλακιστεί, οι ιδέες της όμως είναι ελεύθερες κι ωραίες. Διαχέονται σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού ως mainstream ρητορική και ίσως αυτή είναι η πιο καταστροφική επιρροή του φιλοναζιστικού κόμματος στην ελληνική κοινωνία: η αποδραματοποίηση και νομιμοποίηση του λόγου μίσους.

1. Μόλις χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, επέμενε να αντιδιαστέλλει τους Ρομά από τους ανθρώπους. Δίπλα στον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο «ζουν και άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

2. Σε ανακοίνωσή του στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, σε μια προσπάθεια αποδόμησης της θεωρίας του Βρετανού επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι απολύτως συμπαθής ιδιαιτέρως διότι ευρίσκεται εις μίαν δραματικήν κατάστασιν υγείας απεικονιζομένην εις δημοσιευθέντα φωτογραφικά στιγμιότυπα, απολύτως καθηλωμένος και επικοινωνών με ηλεκτρονικήν φωνήν, που επιφέρει την κατανόησιν διά την συμπλεγματικότητα και τραγικότητα των απόψεών του που αδίκως βεβαίως ενοχοποιούν ουσία τον Τρισάγιον Θεόν διά την δυσχερεστάτην θέσιν της υγείας του».

3. «Ανασκευάζοντας» την επίμαχη ανάρτησή του στο Twitter κατά του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος εξήγησε: «Ωραία, ας μην το έλεγα “πουσταριό”. θα έλεγα “η Ευρώπη των τοιούτων”. Εχει πολύ μεγάλη δύναμη αυτό το κλαμπ των ομοφυλοφίλων. Αυτό κυβερνά. Αυτό διοικεί. Εχει δεσποτάδες, έχει βουλευτές, έχει υπουργούς έχει νταβατζήδες και έχει πολλούς χαζοχαρούμενους που χειροκροτάνε».

4. Η Ελλη Στάη απαλείφθηκε πρόσφατα από τη λίστα των υποψηφίων για την παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων του Μεγάλου καναλιού ως «ηλικιωμένη». Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι έχει γεννηθεί ακριβώς την ίδια χρονιά με τον Γιάννη Πρετεντέρη. Ουδέποτε, όμως, έχω ακούσει να αποκαλεί κάποιος τον κ. Πρετεντέρη «ηλικιωμένο».

Μέσα σε λίγες μόνον ημέρες επίσημοι φορείς, όπως η κυβέρνηση, η Εκκλησία, η Βουλή, τα ΜΜΕ, προωθούν τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, την ομοφοβία. Εχω παρατηρήσει ότι κατά σειρά τα θέματα που ενοχλούν περισσότερο τους αναγνώστες είναι οι Ρομά, οι γκέι, οι μετανάστες και τελευταίες οι γυναίκες. Πάνω από όλα όμως εξοργίζει η κριτική στην Εκκλησία.

Αυτό δεν είναι ένα δημοφιλές άρθρο.