09 November 2013

Γραμματόσημα με τον καθένα...

Περάστε κόσμε... Η γραφειοκρατία βάζει την σφραγίδα της στην αισθητική


Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία το 'παν και το κάναν... Καταστρατηγώντας τις αρχές του φιλοτελισμού που επικρατούν διεθνώς αλλά και τη φιλοτελική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας εδώ και δεκαετίες, κυκλοφόρησαν χθες μια αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων όπου εμφανίζονται φύρδην μίγδην εν ζωή προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της φιλανθρωπίας και των τεχνών, η οποία, σύμφωνα με τους ειδήμονες, δεν διαθέτει την παραμικρή συλλεκτική αξία ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό.

Σε πείσμα των αντιδράσεων που εκφράστηκαν εγκαίρως από την Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία, η διοίκηση του οργανισμού, συμπράττοντας με το νεοσύστατο ίδρυμα της Ασπασίας Λεβέντη International Foundation for Greece και με το πρόσχημα ότι αφουγκράζεται τους σφυγμούς της εποχής μας, εξέδωσε γραμματόσημα που διαφημίζουν από εν ενεργεία επιχειρηματίες των ΗΠΑ έως τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον Νίκο Αλιάγα, τιμή που, για να αναφέρουμε δύο μόνο παραδείγματα, ούτε ο Χατζιδάκις ούτε ο Θεοδωράκης έχουν αξιωθεί. Κι ενώ τα ΕΛΤΑ διαβεβαίωναν πως η πρώτη μέρα της κυκλοφορίας των γραμματοσήμων θα συμπέσει με τη βράβευση όσων απεικονίζονται στα γραμματόσημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας πήρε τις αποστάσεις του.
 
Πέρα από τον βραβευμένο με Οσκαρ μουσικοσυνθέτη και τον γνωστό δημοσιογράφο και τηλεπαρουσιαστή, στη σειρά απεικονίζονται επίσης ο Τζιμ Γιαννόπουλος, επικεφαλής της 20th Century Fox, ο Αντριου Λιβέρης, πρόεδρος της συνδεδεμένης με τεράστιες οικολογικές και ανθρωπιστικές καταστροφές βιομηχανίας «Dow Chemicals», ο καινοτόμος γενετιστής Αρης Πατρινός, καθώς και ο Σταύρος Νιάρχος, ως δημιουργός του ομώνυμου φιλανθρωπικού Ιδρύματος. Κοινό σημείο των παραπάνω, η ελληνική τους καταγωγή, η δραστηριοποίησή τους εκτός συνόρων και η βράβευσή τους από το International Foundation for Greece ως πρέσβεις «της ιδέας της Ελλάδας» σε κάθε γωνιά της γης.
 
Στη χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου των ΕΛΤΑ και του IFG, όπου ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έλαμψε διά της απουσίας του και το Ιδρυμα Νιάρχος εκπροσωπήθηκε από απλό στέλεχός του, η συγκίνηση των υπολοίπων ήταν εμφανής. Ολοι τους εξέφρασαν την πεποίθηση πως η Ελλάδα αξίζει καλύτερης μοίρας και υποσχέθηκαν να κάνουν ό,τι καλύτερο ώστε ν' αξιοποιηθεί η γνώση και η δύναμη της διασποράς. Το ότι έγιναν γραμματόσημο, άλλωστε, εξέπληξε τους ίδιους όσο κι εμάς. Ο μόνος πάντως που έδειξε να έχει συνείδηση των αντιδράσεων από τους φιλοτελικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους ήταν ο Νίκος Αλιάγας: «Δεν θέλουμε ούτε να μας φτύνουν, ούτε να μας γλείφουν», είπε χαρακτηριστικά.
 
To 2006 έκλειναν 250 χρόνια από τη γέννηση του W.A. Mozart, του σπουδαιότερου συνθέτη της χιλιετίας που πέρασε. Πάρα πολλές χώρες εξέδωσαν αναμνηστικά γραμματόσημα για να τιμήσουν το πρόσωπο και το έργο του, αλλά και για να προωθήσουν τις πωλήσεις τους σε κύκλους φιλοτελιστών!
 
Μίλησα τότε με κάποιον "αρμόδιο" στα ΕΛΤΑ και του έθεσα υπόψη την ιδέα ότι θα έπρεπε και η Ελλάδα να τιμήσει αυτό τον σπουδαίο δημιουργό. Μου απάντησε παραξενεμένος: "Μα αυτός δεν ήταν Έλληνας!"...
 
Πιθανολογώ ότι αγνοούσε τι ήταν και τι έκανε ο Mozart, οπότε περιοριζόταν στη δουλειά του σε Έλληνες που νομίζει ότι τους γνωρίζει καλά, όπως τον Αλιάγα. Συμπαθής, δεν λέω, αλλά προηγούνται αυτού πολλές χιλιάδες σημαντικοί Έλληνες... Πάντως και οι Αλβανοί εξέδωσαν τότε, μαζί με δεκάδες άλλους, γραμματόσημο για τον Mozart. Ίσως οι γείτονες να τον θεωρούν Αλβανό, αν υποθέσουμε ότι έχουν τα ίδια γελοία κριτήρια με τους ντόπιους φωστήρες...