10 April 2013

Από τη Μαγεία στην Τεχνολογία

Μια παρουσίαση στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με εισηγητή τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Στείρη. 
Καθημερινή, 8/4/2013

Mε την παρουσίαση του θέματος: «Από τη μαγεία στην τεχνολογία: Το ταξίδι της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής επιστήμης αλλιώς» και εισηγητή τον Γιώργο Στείρη, την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 19:00, συνεχίζεται η σειρά συναντήσεων «Διασταυρώσεις», από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Η μαγεία χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης ως εναλλακτικός τρόπος μελέτης της φύσης. Μέσω αυτής οι άνθρωποι επιχείρησαν να αποκαλύψουν εκείνα τα μυστικά της, τα οποία δεν προσφέρονταν στην εμπειρία. Μια τόσο βαθιά γνώση δεν έπρεπε να περιέλθει σε αμύητους και απαίδευτους ανθρώπους, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί δυσμενώς τόσο για την ίδια τη φύση όσο και για την ανθρωπότητα.

Ο Γιώργος Στείρης είναι επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας των Μέσων Χρόνων και της Αναγέννησης στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (2003-2007), στο ΕΑΠ (2006-σήμερα) και στο PAIDEIA Hellenic Studies Program, UCONN (2008). Έχει δημοσιεύσει 4 μονογραφίες και πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επιμεληθεί 2 συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε περισσότερα από 20 διεθνή συνέδρια.