03 February 2013

Αρχαιολογία γύρω από τους αγωγούς αερίου...

Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Γερμανίας ήταν κατά τα τελευταία χρόνια το όρυγμα που σκάφτηκε σε μεγάλο μήκος για να δεχτεί τον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τις γύρω χώρες. Το τμήμα του αγωγού σε γερμανικό έδαφος είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα και διατρέχει περιοχές, τις οποίες η αρχαιολογική έρευνα θεωρούσε ακατοίκητες κατά την εποχή του λίθου.
Οι αρχαιολόγοι δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσουν την κατασκευή του αγωγού που έχει πολύ μεγάλη σημασία για το ενεργειακό ισοζύγιο της κεντρικής Ευρώπης, γι’ αυτό άρχισαν ήδη από την εποχή του προγραμματισμού να ψάχνουν σε μέρη που θα πέρναγε ο αγωγός και υπήρχαν υποψίες για αρχαιολογικά ευρήματα.
Τα συνηθέστερα ευρήματα σε όχι μεγάλο βάθος ήταν νεκροταφεία από την εποχή των γερμανικών φύλων και των πολέμων με τους Ρωμαίους. Πολλά νομίσματα της εποχής και θαμμένα όπλα βρέθηκαν στο υπέδαφος και μεταφέρθηκαν σε μουσεία. Επίσης βρέθηκαν παλαιότερα αντικείμενα από την εποχή του χαλκού.
Όμως κάποια στιγμή έφτασαν οι ανασκαφείς και σε ευρήματα της νεώτερης εποχής του λίθου, περίπου 4.000 χρόνια π.Χ. αλλά και παλαιότερα. Κεραμικά δοχεία και διακοσμητικά αντικείμενα από μια εποχή που νομιζόταν εκείνη η περιοχή ακατοίκητη. Μία επίπεδη πέτρα δείχνει μια μινιμαλιστική γυναικεία μορφή, η οποία ονομάστηκε «Nelly» και έχει ηλικία της τάξης των 11.000 ετών. 

Εννοείται, καμιά φορά προκύπτουν –σε μικρότερο βάθος- και ευρήματα που θα έκαναν τους οπαδούς του Γερμανού Λιακόπουλου να πεταχτούν ψηλά: ανάμεσα σε υπολείμματα ενός νεκροταφείου της ρωμαϊκής εποχής, βρέθηκε ένα στρατιωτικό τηλέφωνο του αμερικάνικου στρατού από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο! Να είχαν οι πρόγονοι των Γότθων στρατιωτικά τηλέφωνα είναι σφόδρα απίθανο, να το έκρυψαν κάποιοι, ώστε να το αξιοποιήσουν αργότερα είναι πολύ πιθανότερο. Και μέσα στη βαβούρα του πολέμου ξέχασαν που το έκρυψαν ή τους ήταν πλέον άχρηστο…