26 October 2012

Πολυτελείς αγορές από την Εκκλησία

Καθημερινή, 26/10/2012

Την ίδια στιγμή που ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει ότι η Εκκλησία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις και να κηρύξει στάση πληρωμών, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για αγορά πολυτελών εκκλησιαστικών αντικειμένων, όπως σταυροί, αρχιερατικές ράβδοι κ.ά. «Τα εγκόλπια και οι σταυροί θα είναι ασημένια 925ο, επίχρυσα ή επιπλατινωμένα. 

Οι λίθοι που θα επικολληθούν θα είναι “ζιργκόν” ευρωπαϊκής κοπής (brilliant cut), χρώματος λευκού, κεχριμπαρί, σμαραγδί, ροδί και άκουα μαρίνα. Τα σμάλτα των εγκολπίων θα είναι αρίστης ποιότητας» αναφέρει ενδεικτικά η προκήρυξη. «Πρόκειται για πάγια τακτική για τα δώρα σε υψηλούς προσκεκλημένους», τόνισε χθες στην «Κ» στέλεχος της αρχιεπισκοπής, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό.


Συγκεκριμένα, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών προκήρυξε στις 5 Οκτωβρίου διαγωνισμό για προμήθεια εκκλησιαστικών αντικειμένων που θα προσφερθούν ως δώρα από 1-1-2013 έως 31-12-2014. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου για 24 κατηγορίες δώρων. Στην προκήρυξη αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά των αντικειμένων. 

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι τα εγκόλπια και οι σταυροί θα συνοδεύονται από αργυρή αλυσίδα, επίχρυση ή επιπλατινωμένη, βάρους τουλάχιστον 50 gr και θα είναι τοποθετημένα σε βελούδινη κασετίνα, χρώματος αντιστοίχου προς τους έγχρωμους λίθους τους.
Εννοείται, μόνο για δώρα αγοράζουν πολύτιμα κοσμήματα και άλλα άχρηστα εξαρτήματα, όχι για τον εαυτό τους... Οι μεν κάνουν δώρα στους δε και αντίστροφα... "Ευρυλόχιε, πέρσι σου χάρισα ένα εγκόλπιο με μπριγιάν ροδί, κοίτα να μου χαρίσεις εσύ φέτος ένα σμαραγδί που ταιριάζει με το κράνος που φοράω στις λειτουργίες..."