21 September 2012

Μερίδιο στα κέρδη

ΒΗΜΑ, 21/9/2012


Η ηλικιωμένη γυναίκα που σαν άλλος Mr. Bean προσπάθησε να αποκαταστήσει μια τοιχογραφία του Ιησού στην εκκλησία Santuario de Misericordia με καταστροφικά αποτελέσματα, τώρα ζητάει το μερίδιό της από τη μεγάλη προσέλκυση τουριστών που επιθυμούν να θαυμάσουν το κατεστραμμένο έργο του ζωγράφου του 19ου αιώνα, Ελίας Γκαρθία Μαρτίνεθ.

Οι δικηγόροι της Σεσίλια Χιμένες που διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής της λένε ότι η οικονομική της αποζημίωση θα πάει σε φιλανθρωπίες, κυρίως ιδρύματα που ασχολούνται με τη μυϊκή ατροφία, ασθένεια από την οποία έπασχε ο γιος της ηλικιωμένης γυναίκας.



Η αγιογραφία βρισκόταν εδώ και περίπου εκατό χρόνια σε εκκλησία κοντά στη Σαραγόσα της Ισπανίας, όμως μετά το ατυχές συμβάν της δήθεν συντήρησής της έγινε ακόμη διασημότερη και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Μάλιστα γνωστή αεροπορική εταιρεία προσφέρει έκτοτε προσφορές για τη βορειοανατολική πόλη της Ισπανίας.

Η Χιμένες είχε αποφασίσει να αποκαταστήσει την τοιχογραφία επειδή δεν άντεχε να τη βλέπει να καταστρέφεται από την υγρασία. Η ίδια ισχυρίζεται ότι ο εφημέριος της εκκλησίας γνώριζε τις πράξεις της. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν δικαίωσε τις καλές της προθέσεις: σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC, η εικόνα μόνο με τον Ιησού δεν μοιάζει. Μεγαλύτερες ομοιότητες έχει με «έναν πολύ τριχωτό πίθηκο σε μια τουνίκ που δεν είναι στο μέγεθός του».

Βλέποντας το αποτέλεσμα, η ηλικιωμένη γυναίκα κατάλαβε ότι το ζήτημα την ξεπερνούσε και τηλεφώνησε στο τοπικό συμβούλιο.