07 July 2012

Προς Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ

της Δήμητρας Ρίζου, protagon.gr, 7/7/2012

Διάβασα την ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για το μποζόνιο του Χιγκς με μια κωμική διάθεση, υποθέτοντας αφελώς ότι επρόκειτο για σάτιρα. Όταν συνειδητοποίησα ότι σοβαρολογεί όμως μ’ έπιασαν τα δαιμόνιά μου οπότε θα χρησιμοποιήσω την πλατφόρμα του Protagon για να του απαντήσω υποθέτοντας ότι ο Μακαριότατος (Σεβασμιότατος; Σερ; Τα μπερδεύω αυτά) το διαβάζει ανελλιπώς.
Κύριε Σεβασμιότατε και Μακαριότατε Σερ Μητροπολίτη,
Νιώθω ανακούφιση στη σκέψη ότι η Εκκλησία προστατεύει εμένα, τον απλό αμνό, από τα δαιμόνια της επιστήμης. Η εκκλησία δεν ήταν άλλωστε που αναχαίτισε την διαβολική επιρροή αιρετικών όπως ο Γαλιλαίος; Ποιος ξέρει πού θα είχε καταντήσει η ανθρωπότητα αν της καρφωνόταν η παράλογη ύβρις ότι η γη δεν είναι επίπεδη, αλλά στρόγγυλη και μάλιστα κουνιέται, σαν καμιά καλντεριμιτζού! Όπως είπε και ο ίδιος, όταν παραδέχτηκε το λάθος του, e pur si muove! (δεν ξέρω τι σημαίνει, εγώ μιλάω μόνο τη γλώσσα της Βίβλου).
Το θέμα με την επιστήμη είναι ότι ακολουθεί μια διαδικασία. Τίθεται μια θεωρία και μετά εξετάζεται με πειράματα και είτε επιβεβαιώνεται, είτε διαψεύδεται. Άρα η επιστήμη συνεχώς προσαρμόζεται στην πραγματικότητα, αλλάζει και εξελίσσεται. Ύβρις! Η εκκλησία αντιθέτως έχει μείνει παγιωμένη σε κάποια έγγραφα που γράφτηκαν δυο χιλιετίες πριν (μόνο όσα επικυρώθηκαν από τις Ιερές Συνόδους, εννοείται). Συμπέρασμα; Η εκκλησία είναι πιστή στις αρχές της ενώ η επιστήμη όχι! Η εκκλησία ακολουθεί πιστά όσα της δίδαξαν κάποιοι τύποι που φορούσαν χιτώνες και σανδάλια την εποχή που ακόμα και ο Μεσαίωνας ήταν μια ουτοπία προόδου στο μακρινό μέλλον, ενώ η επιστήμη διαψεύδει τους ίδιους τους ιδρυτές της και «μωρολογεί με ανοησίες» όπως σωστά είπατε! Στην πυρά! (Η εκκλησία ξέρει άλλωστε από πυρές!)
Εσείς, κύριε Μητροπολίτη, σίγουρα έχετε μείνει αγνός στο δρόμο προς τη Σωτηρία. Σίγουρα δεν έχετε ωφεληθεί από την «πανουργία και διαστροφή» της επιστήμης, δε χρησιμοποιείτε τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες και μεταφορές ενώ για την υγεία και τη μακροζωία σας έχετε να ευχαριστείτε μόνο την πίστη και την καλή σας την καρδιά (και η αιμοληψία που αναφέρετε υποθέτω ότι γίνεται με μη-επιστημονικό τρόπο). Μην ξεχάσετε να διδάξετε το ίδιο στα γεροντάκια της ενορίας σας, που ούτως ή άλλως γιατρό δεν πρόκειται να δουν τη σήμερον ημέρα. Οι λεπροί που γιατρεύτηκαν στη Βίβλο είναι η απόδειξη! Αλλιώς γιατί θα είχε απαλειφθεί αυτή η ασθένεια; (μην κοιτάτε τι έγινε στη Σπιναλόγκα – αυτοί οι άνθρωποι ήταν αμαρτωλοί! Δεν είδατε «Το Νησί»; Αλλά σίγουρα δε θα έχετε τηλεόραση.)
Για να κλείσω, η βαθιά αντίληψη που έχετε για τις νέες ανακαλύψεις, η εμμονή σας στην παράδοση, όπως φαίνεται από τη χρήση του πολυτονικού που σίγουρα θα επανέλθει ευρέως αν επιμείνετε λίγο ακόμα, και η μέση ηλικία των ακολούθων σας, αποδεικνύουν ότι έχετε ακόμα πολύ μέλλον σαν θεσμός. Σίγουρα έχετε να συνεισφέρετε πολλά περισσότερα από αυτά τα «έξοχα μυαλά» (τα εισαγωγικά δικά σας) της επιστήμης. Μόνο ένα «έξοχο μυαλό» σαν το δικό σας θα έγραφε αυτό που γράψατε. Μόνο το δικό σας «έξοχο μυαλό» μπορεί να μας πάει μπροστά.
ΥΓ: Ο Δαλάι Λάμα έχει πει: «Αν η επιστήμη αποδείξει ότι κάποιες αρχές του Βουδισμού είναι λανθασμένες, ο Βουδισμός θα πρέπει να αλλάξει.» Αλλά τι περιμένεις από κάποιον που φοράει πορτοκαλί ράσο και ούτε μισή χρυσή αλυσίδα - αντίθετα με τις διδαχές μόδας του Χριστού; (παρεμπιπτόντως τηλεφώνησε ο 50cent να ρωτήσει πού ψωνίζετε)
Ένας φίλος έγραψε ότι καταλληλότερος τίτλος για τον Σεραφείμ είναι"γιαδεσιμότατος"...