31 May 2012

Μετανοείτε, βρε!


Πρώτο Θέμα, 31/5/2012)

Για την κρίση, που βιώνει η χώρα και τον ρόλο της Εκκλησίας στην ανακούφιση του κόσμου μίλησε την Δευτέρα σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του Μega, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

O Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην κρίση λέγοντας ότι είναι μια «ευκαιρία για να μετανοήσουμε», αν και -όπως είπε- «φταίει και το στραβό μας το κεφάλι». (Παλιά καλούσε η εκκλησία το λαό να μετανοήσει για να εξευμενιστεί ο θεός που έστελνε επιδημίες, αλλά της το χάλασαν οι γιατροί με τα εμβόλια! Τώρα στέλνει οικονομικές κρίσεις, αφού σου λέει με Αλογοσκούφη, Παπακων/νου, Βενιζέλο και Δραγασάκη αποκλείεται να χαλάσουν τις τιμωρίες του θεού!)

Την ίδια ώρα, ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να μπει ένας φραγμός σε ό, τι ζητούν οι ξένοι». (Μα και οι "ξένοι" χριστιανοί είναι, ίσως και ευλαβέστατοι. Γιατί δεν τους φωτίζει ο θεούλης να μην ζητάνε υπερβολικά πράγματα;)

«Μας έλεγαν λεφτά υπάρχουν κι εγώ τους πίστευα. Μην περιμένετε να μας σώσουν οι ξένοι. Δεν είναι αλληλέγγυοι, μας το απέδειξαν. Μας θέλουν αποικία και η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποικία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζοντας την κατάσταση της χώρας «ρημαδιό». (Πράγματι, ο Τζέφρι ο Αμερικάνος έλεγε "λεφτά υπάρχουν", αλλά γιατί πήγε μαζί του ο Ιερώνυμος στο υπουργικό συμβούλιο; Νόμιζε ότι θα εκταμιεύσει το χαζό παιδί τα λεφτά;)

Αναφερόμενος στην εκκλησιαστική περιουσία, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι «υπάρχει προκατάληψη και προπαγάνδα για το θέμα της περιουσίας της Εκκλησίας», τονίζοντας ότι «η γενίκευση μας οδήγησε εδώ που είμαστε». (Η μη γενίκευση της φορολόγησης μας οδήγησε εδώ που είμαστε! Χατίρια στους εφοπλιστές, χατίρια στους μεγαλοκτηματίες, χατίρια στους παπάδες, μας ξέφυγε και ο μικροφορολογούμενος, πάνε οι φόροι!)

«Δεν είναι δυνατόν μία κρίση οικονομική, πολιτική και κοινωνική να μην αφήσει ανεπηρέαστη την εκκλησία. Θα εκμεταλλευτώ και το τελευταίο τετραγωνικό της περιουσίας της Εκκλησίας για να βοηθήσω τον κόσμο», είπε.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε ότι τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούσε να πείσει τους αρμόδιους των υπουργείων να του δοθεί άδεια για να φτιάξει η Εκκλησία γηροκομείο στην Πεντέλη. Εξαιτίας της γραφειοκρατίας όμως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει. (Όταν διαβάζουμε για εκκλησιαστικό γηροκομείο, συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για κερδοσκοπικό Ίδρυμα που δεν φορολογείται! Παίρνουν τη σύνταξη και ακίνητα του γέροντα και τον συντηρούν με τα μικροέξοδα που έχει! Εννοείται, βάζουν και 2-3 πραγματικούς φτωχούς δωρεάν για επίδειξη σε δημοσιογράφους...)

«Μου είπαν ότι επιτρέπονται επαύλεις με πισίνες, αλλά όχι ιδρύματα», εξήγησε χαρακτηριστικά.  Όταν είδε πώς η γραφειοκρατία δεν μπορεί να ξεπεραστεί, είπε ψέματα ότι θα φτιάξει και μια έπαυλη για τον εαυτό του.

«Ολοκληρώνεται φέτος και μόλις είναι έτοιμη θα πω ότι έχει πολύ υγρασία εκεί για να μείνω και θα την παραχωρήσω στους γέροντες», κατέληξε. (Πάντως εγώ γνωρίζω 2 πραγματικές βίλες μητροπολιτών στην Πεντέλη, θα υπάρχουν κι άλλες! Ο ένας μάλιστα πέθανε πενηντάρης, μόλις ολοκληρώθηκε η βίλα. Την κληρονόμησε η οικονόμος του και το παιδί της που ήταν, εννοείται, του μητροπολίτη.)

Τέλος, τόνισε ότι ποτέ δεν παίρνει χρήματα από μυστήρια.  «Είναι εκτροπή και όσοι το κάνουν θα πρέπει να τιμωρούνται», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν θα είχε πρόβλημα αν του μείωναν τον μισθό με την προϋπόθεση να είναι για το καλό της χώρας. (Μάλλον δεν έχει πάει ποτέ σε γάμους, βαπτίσεις, κηδείες να δει τι χρήμα κυκλοφορεί...)