16 March 2012

To «μοναστήρι» του Kellogg


Ο κόσμος βρισκόταν καθ' οδόν στην καταστροφή του, να σκάψει τον τάφο με τα χέρια του: Δηλητηρίαση με φαγητά και ποτά, κάπνισμα, λιπαρά, σεξουαλική ελευθεριότητα, αυνανισμός... Όλα τα κακά μαζεμένα! Οι άνθρωποι θα πάθαιναν σωματική και ψυχική συρρίκνωση, η ανθρωπότητα θα εξαφανιζόταν. Προφήτης ο Αμερικάνος John Harvey Kellogg.

Όμως ο μικρόσωμος ευκίνητος γιατρός από το Μίτσιγκαν δεν είχε σκοπό να παρακολουθεί άπραγος. Το έτος 1876 ανέλαβε ο Kellogg σε ηλικία 27 ετών τη διεύθυνση του Battle Creek Sanitarium και από αυτό το κάστρο θα καταπολεμούσε την αυτοκαταστροφή της ανθρωπότητας και θα απέτρεπε την εξαφάνιση του πολιτισμού...

Ο Kellogg εισήγαγε το συνεχές πλύσιμο για το σωματικό καθαρισμό των πελατών του, να απομακρυνθούν τα «δηλητήρια» από το σώμα! Ταυτόχρονα ήταν απαραίτητο να αποβληθούν όλα τα σκουπίδια από τα έντερα και γι' αυτό το σκοπό έδινε στους υποψήφιους για εξυγίανση καθαρτικά και κλίσματα...

Επειδή όμως οποιοσδήποτε καθαρισμός του εντέρου δεν βοηθάει σε τίποτα, αν αμέσως μετά ρίξεις στο στομάχι λίπη και άλλα διατροφικά σκουπίδια, προσπαθούσε ο Kellogg να βρει την κατάλληλη τροφή που δεν θα επιβάρυνε τον οργανισμό. Ο ίδιος ήταν φίλος του γιαουρτιού και των γαλακτοκομικών προϊόντων και εκείνη την εποχή ούτε του πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι, με τις τρελές επινοήσεις του, θα ανέτρεπε το πρωινό των αστών και διατροφικές συνήθειες σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η ιδέα του γιατρού ήταν να φτιάξει με βιομηχανική διαδικασία συμπιεσμένα δημητριακά, τα οποία μετά θα διαλύονταν στο γάλα και θα ήταν έτσι διαθέσιμο ένα πρωινό ή γεύμα για τους αποτοξινωμένους πελάτες του. Βέβαια, από τα ιατρικά Cornflakes του Kellogg μέχρι τα σημερινά «Choco Krispies», «Frosties» και «Froot Loops» είναι ως προς τη διαδικασία παραγωγής ένας πολύ μακρύς δρόμος. Όμως η αρχή έγινε με τις προσπάθειες του Kellogg, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε προβλέψει και μπόλικη ζάχαρη που έλειπε τότε από πολλούς καταναλωτές.

Η μυθολογία της εταιρίας περιέχει την πληροφορία ότι η επινόηση των Cornflakes έγινε τυχαία to 1894. Μία κατσαρόλα με βρασμένα δημητριακά έμεινε στην κουζίνα του σανατορίου και το πρωί είχε στεγνώσει. Ο γιατρός κατάλαβε ότι τώρα μπορούσε να επεξεργαστεί μηχανικά και θερμικά το ζυμάρι που είχε προκύψει, καβούρδισμα, ψήσιμο κ.ά. Το προϊόν αυτής της διεργασίας ονομάστηκε τότε «Granose» και εφευρέτης του ήταν ο Dr. Kellogg.

Ομαδική γυμναστική στο σανατόριο του Kellogg

Προς το τέλος του 19ου αιώνα ίδρυσαν ο γιατρός John Harvey και ο αδελφός του Will Keith Kellogg την εταιρία «Sanitas Food Company», η οποία συσκεύαζε και έστελνε με το ταχυδρομείο πακέτα με την υγιεινή τροφή «Granose». Ο νεαρός αδελφός διεκπεραίωνε τα τεχνικά και οργανωτικά θέματα, ενώ ο γιατρός επέβλεπε με αυστηρό βλέμμα τα πάντα. Η φήμη του σανατόριου, της εταιρίας και των προϊόντων Kellogg έφτασε σε κάθε σημείο των ΗΠΑ και είχε γίνει θέμα στους μεσοαστικούς κύκλους που ασχολούνται συχνά, όπως και σήμερα, με θέματα υγείας και διατροφής... 


Το 1914 βρέθηκαν στο σανατόριο μερικοί δημοσιογράφοι ως πελάτες και, μη έχοντας κάτι ιατρικό ή υγειονομικό να καταγγείλουν, περιέγραφαν το κλίμα διατροφικού φανατισμού που επικρατούσε στο ίδρυμα, κάτι μεταξύ ξενοδοχείου πολυτελείας και στρατώνα με αυστηρό πρόγραμμα και πειθαρχία, ένα κοσμικό μοναστήρι ουσιαστικά. Οι πελάτες έπρεπε να κάνουν ομαδικά γυμναστική, να επισκέπτονται θρησκευτικές τελετές, να συμμετέχουν σε περιπάτους κ.ά. Επικεφαλής πάντα ο γιατρός Kellogg, παντού και σε όλα...

Ο ίδιος ο Kellogg ζούσε μια ασκητική ζωή, τηρούσε αυστηρή δίαιτα με φαγητά δικής του επινοήσεως και, παρότι παντρεμένος από το 1879, δεν είχε ποτέ σεξουαλικές σχέσεις με τη γυναίκα του ή με άλλη γυναίκα... Μια ασκητική ζωή χωρίς καμιά χαρά της ζωής!

Ο ασκητισμός και η δεσποτική συμπεριφορά του γιατρού απέναντι στον αδελφό του δεν ήταν δυνατόν να κρατήσει απεριόριστα, δεδομένου ότι ο νεότερος αδελφός είχε βελτιώσει τις παραγωγικές μεθόδους και είχε έτοιμα νέα προϊόντα με νέα ονόματα να ρίξει στην γορά. Ο γιατρός ήταν τελείως αντίθετος και θεωρούσε τις ιδέες του αδελφού του προδοσία στη διατροφική ιδεολογία. Έτσι, το έτος 1917 απεσύρθη ο μικρός αδελφός από τη συνεργασία και έφτιαξε δική του εταιρία με όνομα «Kellogg's Company», αυτή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα...

Σύντομα βρέθηκαν τα δύο αδέλφια στα δικαστήρια όπου παρουσιάστηκαν (από τους δικηγόρους κυρίως) οι ιδέες και τα γεγονότα πολλών δεκαετιών στην κοινή συνεργασία. Τελικά, ο γιατρός έχασε τις δίκες και βρέθηκε σε μειονεκτική θέση από οικονομικής πλευράς, λόγω και των κοινωνικών αλλαγών στις ΗΠΑ. Η εταιρία του αδελφού απέκτησε όμως μεγάλη πελατεία σε πολλές χώρες του κόσμου και διέδωσε το όνομα Kellogg παντού.

Ομαδικό δείπνο των πελατών του ξενοδοχείου-στρατώνα

Ο ιδεοληπτικός γιατρός δεν εντυπωσιαζόταν από τις επιτυχίες του αδελφού του! Οργάνωσε διάφορα κλαμπ ηλικιωμένων, οι οποίοι ορκίζονταν (!) ότι θα κάνουν το παν για να φτάσουν τα 100 χρόνια ζωής, με σωστή διατροφή, χωρίς ποτά και κάπνισμα και χωρίς γυναίκες... Ο ίδιος ο γιατρός έφτασε «μόνο» τα 91 χρόνια ζωής -πολύ μεγάλη ηλικία για την εποχή- και πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου 1943.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν γύρισε το έτος 1917 την ταινία «The Cure» που πραγματεύεται μέσες άκρες επεισόδια από την ιστορία του Kellogg.