22 March 2012

Βόθρος!

του Νίκου Δήμου, Lifo, 21/3/2012


 • Μου γράφει ένας αναγνώστης:
 • «Την περίοδο 2000-2004 εργαζόμουν ως ωρομίσθιος καθηγητής σε κολυμβητήριο μεγάλου δήμου του Λεκανοπεδίου. Το κολυμβητήριο αυτό είναι το μοναδικό της περιοχής. Ήταν δε η πρώτη φορά που εργαζόμουν ως καθηγητής.
 • Αφού ξεκίνησα να εργάζομαι, ανακάλυψα με έκπληξη τα κάτωθι: το κολυμβητήριο διέθετε μόνο έναν γυμναστή (εμένα) για τα 600 και πλέον άτομα που είχαν γραφτεί σε αυτό. Όλα αυτά με μισθό ωρομισθίου 5,75 ευρώ την ώρα.  
 • Ο “υπεύθυνός μου”, που ήταν γυμναστής, όπως εγώ (καθηγητής Φυσικής Αγωγής), έκανε δουλειά γραφείου, διότι ήταν… μόνιμος!
 • Ο ίδιος, επίσης, μου είχε εκμυστηρευτεί ότι έγινε μόνιμος, κάνοντας αυτός και άλλα 2-3 άτομα “διαδήλωση” στο κέντρο της Αθήνας! Την άλλη μέρα ήμασταν μόνιμοι, μου είπε.
 • Την ίδια περίοδο που το κολυμβητήριο διέθετε μόνο έναν ωρομίσθιο καθηγητή (εμένα), διέθετε επίσης ως προσωπικό 10 κηπουρούς. Τα δέντρα του κολυμβητηρίου ήταν εφτά μετρημένα! Διέθετε, επίσης, 20 φύλακες και 10 καθαρίστριες».
 • Αυτά ο αναγνώστης. Τίποτα καινούργιο. Τα ίδια συμβαίνουν σε όλους τους ΟΤΑ -π.χ. στον Οργανισμό Νεότητας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ΟΝΑ), όπου οι μόνιμοι δεν πατάνε καν (ούτε στα γραφεία) και οι συμβασιούχοι σκοτώνονται- αλλά και στα απορρίμματα (μαφία εκεί!).
 • Για όλα αυτά, βέβαια, φταίει η Μέρκελ.
 • Όπως ευθύνεται και για τους μιζαδόρους του υπουργείου Ανάπτυξης, για τους κομπιναδόρους του ΙΚΑ Καλλιθέας, για τους υπεύθυνους προμηθειών των νοσοκομείων που είχαν στις αποθήκες υλικό αρκετό για να μας βάλουν όλους στον γύψο (πού είσαι, Παπαδόπουλε!), για τους χιλιάδες άνδρες που πήραν επίδομα τοκετού, για τους απέθαντους συνταξιούχους που εισπράττουν 30 χρόνια μετά θάνατον, τους πεντακόσιους τυφλούς ανοιχτομάτηδες της Ζακύνθου κ.λπ.
 • Αλλά για τα επιδόματα, τις «μαϊμού» αναπηρικές και τους φοροφυγάδες, φταίει αποκλειστικά ο Σόιμπλε.
 • Η χώρα αυτή είναι βόθρος!
 • Μια χαβούζα με βοθρολύματα, που ζέχνει εκατοντάδες χιλιόμετρα γύρω και μολύνει όλη την Ευρώπη. Κι έχουμε το θράσος να τα βάζουμε με την τρόικα, τη Μέρκελ, τον Ράιχενμπαχ (τους νεοναζί του Στάθη), όταν επί χρόνια δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να κλέβουμε ο ένας τον άλλο κι όλοι μαζί το κράτος (δηλαδή, πάλι εμάς). Αναρωτιέμαι: εκείνοι που βρίζουν το μνημόνιο (και είναι η πλειονότητα) συνειδητοποιούν, άραγε, τη δική μας συμβολή που του άνοιξε την πόρτα; Αν δεν κλέβαμε, δεν εξαπατούσαμε και πληρώναμε τους φόρους μας, θα χρειαζότανε;
Πρέπει να διαχωρίσουμε, άλλο πράγμα η περιγραφή της κατάστασης που κάνει ο Ν. Δήμου (και είναι ελλιπής, γιατί δεν τα ξέρουμε ακόμα όλα!) και άλλο ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση, με τις συσσωρευμένες απάτες και παρανομίες, ώστε κάποτε (πιθανόν) να βγούμε από το τέλμα... ίσως γινόταν να γλιτώσουμε και χωρίς Μνημόνιο, αλλά με πολιτικούς του διαμετρήματος Τζέφρι, Αντωνάκη και των χοντρών, δεν υπήρχε ελπίδα... Τα Μνημόνια είναι το υποκατάστατο της ανατρεπτικής πολιτικής που έπρεπε αλλά δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν οι φωστήρες...
Εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι ίδιοι που δημιούργησαν τα προβλήματα επί δεκαετίες, σίγουρα την τελευταία δεκαετία με "αμυντικές" προμήθειες, ολυμπιακούς αγώνες κτλ., έλεγαν στα κρυφά στην Τρόικα, βάλ' τε κι αυτό μέσα, βάλ' τε κι εκείνο... Για να βγαίνουν μετά και να οδύρονται ότι αναγκάζονται να εφαρμόσουν περιοριστικές πολιτικές - μόνο στους άλλους, φυσικά, όχι στους εαυτούς τους... Δηλαδή, όποιος βλέπει ότι δεν γίνεται χωρίς τα Μνημόνια πια, δεν σημαίνει ότι στηρίζει αυτούς που (έκαναν πως) τα διαπραγματεύονται με την Τρόικα. Έτερον εκάτερον...