09 November 2011

Ιδεολογία του θανάτου...

Θάνατοι παιδιών από τη «διδαχή» ενός πάστορα - Με βιβλίο του προτρέπει τους γονείς να τα δέρνουν ακόμη και με σωλήνες

Τhe New York Times, Καθημερινή, 8/11/2011

Μετά τη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία του Κέιν Κρικ του Τενεσί την περασμένη Κυριακή, ο πάστορας Μάικλ Περλ και η σύζυγός του, Ντέμπι, κάθισαν με το εκκλησίασμά τους, που περιλαμβάνει και πολλά από τα εγγόνια τους.

Ο Περλ, με την πυκνή λευκή γενειάδα, δεν θυμίζει σε τίποτα τον άνθρωπο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, εξαιτίας των μαθημάτων του προς τους νέους γονείς, που καλούν σε αυστηρή πειθαρχία των παιδιών και στη συστηματική χρήση της «ράβδου». Οι μέθοδοι του πάστορα Περλ βασίζονται, όπως εξηγεί ο ίδιος, στις τακτικές εκπαίδευσης μουλαριών από την προτεσταντική αίρεση των Αμις. Η συζήτηση γύρω από τις απόψεις του Περλ πυροδοτήθηκε μετά τον θάνατο παιδιού, στα χέρια των γονέων του, που είχαν αποκτήσει το βιβλίο του Περλ με τίτλο «Εκπαιδεύοντας ένα Παιδί». Στις 29 Σεπτεμβρίου, στους δύο γονείς ασκήθηκαν κατηγορίες ανθρωποκτονίας, ενώ και οι δύο προηγούμενοι θάνατοι αποδόθηκαν σε γονεϊκή κακοποίηση.

Το βιβλίο του Περλ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ευσεβείς Αμερικανούς γονείς, που επιλέγουν την κατ’ οίκον παιδεία των παιδιών τους, ενώ ο Περλ προσφέρει σε αυτό συμβουλές σωματικής τιμωρίας, που περιλαμβάνουν χτυπήματα με ηλεκτρικό καλώδιο ή εύκαμπτο σωλήνα στα χέρια, την πλάτη ή τα πόδια. Οι οργισμένες αντιδράσεις στο βιβλίο αποκαλύπτουν τη διάσταση απόψεων στο θέμα της ανατροφής των παιδιών στην αμερικανική κοινωνία, με πολλούς Χριστιανούς να υποστηρίζουν ότι η σωματική τιμωρία προβλέπεται από τη Βίβλο, διαφωνώντας με τις εκτιμήσεις παιδιάτρων και ψυχολόγων για τις δεινές επιπτώσεις του ξύλου στα παιδιά.

Ο 66χρονος Μάικλ Περλ και η 60χρονη Ντέμπι, όμως, λένε ότι δεν πρέπει να κατηγορούνται για τις παράνομες πράξεις λίγων ψυχοπαθών γονέων, καθώς στο βιβλίο τους επιμένουν ότι κάθε χτύπημα πρέπει να είναι μελετημένο και να μην οδηγεί σε τραυματισμό ή σημάδι. Η μέθοδός τους, λένε οι συγγραφείς, οδηγεί σε οικιακή γαλήνη και υγιείς εφήβους.

Η 11χρονη Χάνα

Η πιο πρόσφατη περίπτωση δολοφονίας παιδιού αφορά ζευγάρι στην πολιτεία της Ουάσιγκτον των ΒΔ ΗΠΑ. Το ζευγάρι, που είχε έξι παιδιά, υιοθέτησε το 2008 δύο ακόμη παιδιά από την Αιθιοπία, ηλικίας 7 και 11 ετών. Τα δύο υιοθετημένα παιδιά θεωρήθηκαν αμέσως «προβληματικά» και απείθαρχα από τους γονείς. Τον περασμένο Μάιο, η 11χρονη Χάνα βρέθηκε νεκρή στην αυλή του σπιτιού, ενώ σύμφωνα με τον ιατροδικαστή το κορίτσι ήταν υποσιτισμένο. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι η οικογένεια είχε αφήσει τη Χάνα νηστική και την υποχρέωνε συστηματικά να κοιμάται σε μη θερμασμένη αποθήκη του κήπου. Η μητέρα ήταν φανατική αναγνώστρια του βιβλίου του Περλ.

Την πρόταση του Περλ για χρήση μαλακού πλαστικού σωλήνα ακολούθησε και η θετή οικογένεια της 7χρονης Λίντια, που είχε υιοθετηθεί από τη Λιβερία. Οι γονείς της, Κέβιν και Ελίζαμπεθ Σατς, είχαν αγοράσει και αυτοί το βιβλίο του Περλ, αν και δεν ακολούθησαν τις συμβουλές του για σύντομες τιμωρίες. Σύμφωνα με την εισαγγελία της Πασαντίνα στην Καλιφόρνια, οι δύο «γονείς» έδερναν επί ώρες με τον σωλήνα αυτό το κορίτσι, πραγματοποιώντας σύντομα διαλείμματα για να προσευχηθούν. Η Λίντια υπέκυψε εν τέλει στα τραύματά της. Το ζεύγος Σατς καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή κάθειρξης.

Οι διδαχές των Περλ βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της δίκης της Λιν Πάντοκ στη Βόρεια Καρολίνα, που καταδικάσθηκε για τη δολοφονία του 4χρονου Σον το 2006. Το ζεύγος Πάντοκ είχε υιοθετήσει έξι Αμερικανάκια, ορισμένα με ψυχολογικά προβλήματα. Ο Σον πέθανε από ασφυξία, αφού οι γονείς τον είχαν τυλίξει σε κουβέρτα, ενώ τα αδέλφια του κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι υφίσταντο καθημερινό ξυλοκόπημα με τον επίμαχο εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα, που συστήνει ο Περλ στο βιβλίο του.

Οι γονείς στην εκκλησία των Περλ, όμως, εκφράζουν την απορία τους για τις αντιδράσεις στο βιβλίο. «Η παιδική μου ηλικία ήταν πολύ χαρούμενη. Οι γονείς μου ποτέ δεν μου μίλησαν έντονα και θυμάμαι να έχω φάει ξύλο μόνο δύο φορές», λέει η 28χρονη Σοσάνα Ιλινγκ, μέλος της ενορίας του Περλ.

Μέσω των πωλήσεων του βιβλίου και χάρη στη γενναιοδωρία των πιστών, η εκκλησία του Περλ εξασφαλίζει ετησίως 1,7 εκατ. δολάρια, τα οποία ο πάστορας επενδύει στην τοπική κοινωνία.