21 October 2011

Οι επιπτώσεις των «εναλλακτικών»...


Το τελευταίο μήνυμα του Steve Jobs στον κόσμο ήταν επικριτικό για τον εαυτό του: δεν άκουσε τους γιατρούς που διέγνωσαν το έτος 2003 καρκίνο του παγκρέατος και οι οποίοι του συνέστησαν θεραπεία, σύμφωνα με το κατάλληλο επίπεδο γνώσεων της εποχής.

Αντίθετα, κολύμπησε ενάντια στο ρεύμα, όπως έκανε συχνά στη ζωή του και διάλεξε μια «ιδιωτική θεραπεία» με εναλλακτικά μέτρα, πιθανόν κατόπιν συμβουλών φίλων του που δεν διέθεταν ιατρικές γνώσεις. Ανεπιτυχώς!

Αυτές οι «εναλλακτικές θεραπείες» που έχουν στείλει πολλούς πρόωρα στο θάνατο, περιελάμβανε χυμούς φρούτων, αφεψίματα βοτάνων, βελονισμό κ.ά. Υποτίθεται ότι, επειδή ο καρκίνος είναι φυσικό φαινόμενο, πρέπει να καταπολεμηθεί με φυσικά και όχι τεχνικά μέσα. Αυτές τις πληροφορίες έδωσε ο ίδιος ο Jobs στον βιογράφο του Walter Isaacson!

Με αυτή τη λογική που εμφανίζεται συχνά σε συζητήσεις αδαών, θα έπρεπε να συνεχίσει ο κόσμος να «θεραπεύει» π.χ. τη φυματίωση με φυσικά μέσα, αφού ο βάκιλος της φυματίωσης είναι επίσης φυσικό δημιούργημα - τι τα θέλουν τα αντιβιοτικά;

Αν και ο ίδιος ήταν αφοσιωμένος στην τεχνολογία, την οποία προώθησε στον ηλεκτρονικό τομέα της, ο Jobs δυσπιστούσε απέναντι στους γιατρούς, οι οποίοι αξιολογούν σε μέγιστο βαθμό και την τεχνολογία υπολογιστών του ασθενούς τους.

Όταν είδε ο τεχνολόγος ότι οι «εναλλακτικές θεραπείες», οι οποίες είναι ουσιαστικά επινοήσεις τσαρλατάνων, δεν απέδωσαν οτιδήποτε και τα καρκινικά κύτταρα διαδόθηκαν γύρω από το πάγκρεας, αποφάσισε ο Jobs να υποστεί την προβλεπόμενη γι' αυτές τις περιπτώσεις εγχείριση.

Ο βιογράφος του αποκαλύπτει τώρα ότι ο Jobs ήθελα να προειδοποιήσει τον κόσμο να ακολουθεί τις ιατρικές οδηγίες, εφόσον δεν είναι καθένας σε θέση να γνωρίζει τα θεραπευτικά σχήματα που ισχύουν κάθε εποχή και υπόσχονται επιτυχία.

Η χήρα του Jobs λέει ότι ήταν πολύ δύσκολο να πείσει τον άντρα της να πάει στο χειρουργείο. Όταν ο ασθενής κατάλαβε ότι τα «εναλλακτικά» δεν βοηθάνε τίποτα, επιδόθηκε ο ίδιος στη μελέτη του καρκίνου του παγκρέατος και στις δυνατότητες θεραπείας του. Κατέληξε δε, αρκετά αργά, ότι μόνο με εγχείριση σε αρχικό στάδιο υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιδιόμορφος καρκίνος που δίνει συνήθως μια ελπίδα επιβίωσης σε ποσοστό μόνο 5% - κυρίως επειδή δεν εντοπίζεται έγκαιρα!

Διέθεσε τότε ο Jobs αρκετά υψηλά χρηματικά ποσά για να συγκροτήσει ένα επιτελείο θεραπόντων γιατρών, οι οποίοι θα αποφάσιζαν, μετά από πολύπλοκες εξετάσεις, ποια ήταν η κατάλληλη θεραπεία. Η απάντησή τους ήταν αυτή που θα έπαιρνε και ένας ασθενής του ΙΚΑ: «Εγχείριση!»

Όταν κάποια στιγμή κατάλαβε ο Jobs, μετά από αφαίρεση του παγκρέατος και μεταμόσχευση ήπατος, ότι δεν είχε πια ελπίδες και οι μήνες ή τα χρόνια επιβίωσης γίνονταν λιγότερα, άρχισε να καλεί στο σπίτι του στο Palo Alto διάφορους ανθρώπους που εκτιμούσε και θα ήθελε να συζητήσει πάλι μαζί τους, πριν πεθάνει. Ο πρώτος που προσκλήθηκε και τον επισκέφθηκε ήταν ο Bill Gates, με τον οποίο η συζήτηση κράτησε τρεις ώρες.

Ο Gates είπε στον βιογράφο Isaacson ότι οι δύο φίλοι θυμήθηκαν παλιές ιστορίες και γέλασαν για διάφορα θέματα. Επί της ουσίας κατέληξαν δε και οι δύο στο συμπέρασμα ότι η επαγγελματική επιτυχία τους οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες τους, οι οποίες αποτέλεσαν στήριγμα και εμψυχωτές και για τους δύο.