20 October 2011

Αγανακτισμένοι με ράσα


Ποντίκι, 19/10/2011

Το θράσος στη χώρα μας περισσεύει από παντού… όπως δυστυχώς και από την επίσημη Εκκλησία. Σε αυτή τη δεινή θέση που βρίσκεται η χώρα, εκτός από την κοινωνική αλληλεγγύη που δοκιμάζεται σκληρά από την πιο δυναμική επίδειξη συντεχνιακής αναλγησίας της μεταπολιτευτικής εποχής, βγήκαν και οι ιερείς στους αγωνιστικούς άμβωνες να κατακεραυνώσουν τη μνημονική πολιτική.

Φαίνεται ότι κανείς δεν έχει καταλάβει σε αυτό τον τόπο ότι ανεξαρτήτως ευθυνών η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η χώρα έχει πτωχεύσει άγρια και βρίσκεται στο έλεος των δανειστών της. Κάθε άλλη ερμηνεία είναι για δημιουργία εντυπώσεων και δεν βοηθά στο να λυθεί το αδιέξοδο. Ωστόσο η πρόσφατη από άμβωνος επίδειξη λαϊκισμού και απαράδεκτης ανευθυνότητας υπέρ τάχα μου των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει προηγούμενο.

Για να μη μακρηγορούμε: σε καμιά χώρα του κόσμου οι ιερείς δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν πληρώνονται από το κράτος! Άρα, αντί να λαϊκίζουν προκλητικά και χυδαία, εν τέλει ας ζητούσουν ως άνθρωποι ταγμένοι στο Θεό και όχι στην κοινωνία να μην επιβαρύνουν το Δημόσιο με τους μισθούς τους, ώστε να πάρει μιαν ανάσα η χρεοκοπημένη χώρα και επιτέλους να βοηθήσει έμπρακτα μια φορά κι η Εκκλησία. Από λόγια μας χόρτασε! Τέλος, μια και το έφερε η κουβέντα, θέλω να θυμίσω στους μαχητικούς ιερωμένους που φωνασκούν ως επαναστατημένοι νεανίες ότι η περιουσία της πτωχής Εκκλησίας είναι ένας… μύθος και μια παρεξήγηση, τα παρακάτω:

Πριν από μια περίπου εικοσαετία πέντε μονές προσέφυγαν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση (με άλλα λόγια, εναντίον της πατρίδας μας – της δημόσιας περιουσίας). Αυτές οι πέντε μονές αποτιμούσαν την περιουσία τους στα 8 τρισ. δραχμές. (Ναι, διαβάσατε σωστά!). Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δραχμών. Υπολογίστε στο περίπου πόσο αποτιμάται η περιουσία των υπόλοιπων… 2.500 μονών και μετατρέψτε τις δραχμές σε ευρώ. Τότε θα έχετε λύσει την οικονομική κρίση της χώρας!

Με τις ευλογίες σας!