17 October 2011

Ο απρόβλεπτος κύριος Πάλικοτ

Στην Πολωνία, όπου νόμος είναι το δίκιο του Βατικανού, κάποιος τα βάζει με την Εκκλησία και αντί να καταποντιστεί, έρχεται τρίτος στην κάλπη! Στη χώρα του ελληνορθόδοξου πολιτισμού, πολιτικές δυνάμεις απαλάσσουν την Εκκλησία από το χαράτσι για τα ακίνητα...

Ελευθεροτυπία, 16/10/2011 .

Ενώ είναι ο Ντόναλντ Τουσκ είναι o πρώτος πρωθυπουργός της χώρας, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ο οποίος επανεκλέγεται για δεύτερη συνεχή θητεία κι ενώ έχει βοηθήσει την προεδρεύουσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολωνία να αντιμετωπίσει σχετικά ήπια τη γενικότερη οικονομική κρίση, τη δόξα του την κλέβει κάποιος άλλος.
Ο Γιάνους Πάλικοτ, φανατικός αντικληρικαλιστής, δεν θα είχε κανονικά πολλές ελπίδες σε μια βαθιά συντηρητική, καθολική χώρα, όπου η Εκκλησία παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Κι όμως, στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Πάλικοτ αναδείχθηκε τρίτος με ποσοστό 10% σε μια εκλογική αναμέτρηση που δεν φαινόταν να κρύβει καμία έκπληξη.
Ο Πάλικοτ είναι το ακριβώς αντίθετο του «βαρετού» Τουσκ: απρόβλεπτος, κυνικός, προβοκάτορας. Κατά καιρούς, στις δημόσιες εμφανίσεις του κρατά ένα δονητή, ένα νεροπίστολο, μια γουρουνοκεφαλή ή φορά ένα μπλουζάκι με την επιγραφή «είμαι γκέι»!
Μέχρι προ τινος, ο 46χρονος επιχειρηματίας στο χώρο των αλκοολούχων ποτών και παρ' ολίγον φιλόσοφος - παράτησε τις σπουδές του στη μέση - ήταν βουλευτής με την Πλατφόρμα Πολιτών, το κόμμα του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Το βρήκε όμως υπερβολικά συντηρητικό για τα γούστα του και αποφάσισε να ιδρύσει δικό του φιλελεύθερο Κίνημα του Πάλικοτ. Το κίνημα, δεξιό σε ζητήματα οικονομίας και αριστερό στα κοινωνικά, ζητά να διαχωριστούν πλήρως οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας, να καταργηθεί η υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, να αποσυρθεί ο σταυρός από τα δημόσια κτίρια, να νομιμοποιηθούν οι αμβλώσεις, οι γάμοι μεταξύ ομοφυλόφιλων και η χρήση της κάνναβης. Υποστηρίζει τη μισθολογική ισότητα αντρών - γυναικών και πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να χρηματοδοτεί το αντισυλληπτικό χάπι και την εξωσωματική γονιμοποίηση.
«Εχουμε βαρεθεί πια να μας λένε κάποιοι μαυροφόροι πώς πρέπει να ζούμε, πώς να αγαπάμε, πόσα παιδιά να κάνουμε και με ποιον, να αποφασίζουν αυτοί ποιόν πρέπει να ψηφίζουμε εμείς και ποιος είναι Πολωνός ή δεν είναι» λέει με θυμό ο Γιάνους Πάλικοτ, ο οποίος είναι διαζευγμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. «Πολεμάμε μια κουλτούρα που ποινικοποιεί τα πάντα», συνεχίζει. «Στην Πολωνία μπορείς να πας φυλακή επειδή έβρισες τον πρόεδρο ή κάποιο δημόσιο αξιωματούχο, επειδή προσέβαλες το θρησκευτικό αίσθημα, επειδή είπες μια κακιά λέξη». Ο ίδιος πάντως, πριν από δύο χρόνια, είχε αποκαλέσει δημόσια «γουρούνι» τον μακαρίτη πλέον πρόεδρο, τον ακροδεξιό Λεχ Καζίνσκι.
Οι ψηφοφόροι του είναι κυρίως νέοι και κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, τους οποίους δεν εκφράζει ούτε η φιλοευρωπαϊκή, αλλά κοινωνικά συντηρητική Πλατφόρμα Πολιτών του Τουσκ, αλλά ούτε οι πρώην κομμουνιστές. Εξάλλου, οι τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους απείχαν από την κάλπη. Ο Πάλικοτ πιστεύει ότι το ποσοστό του θα ήταν υψηλότερο αν πολύς κόσμος δεν στρεφόταν υπέρ του Τουσκ προκειμένου να μην κερδίσει η εθνοπατριωτική παράταξη του Γιαροσλάβ Καζίνσκι, του δίδυμου αδερφού του μακαρίτη προέδρου, η οποία τελικά ήρθε δεύτερη.
Το Κίνημα του Πάλικοτ δεν θα συμμετάσχει, κατά πάσα πιθανόητα, στην κυβέρνηση. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, θα προτιμήσει να συμμαχήσει εκ νέου με το Κόμμα των Αγροτών. Η στάση του, ωστόσο, θα είναι κρίσιμη σε πολλές ψηφοφορίες. Θα στηρίξει, άραγε, τα μέτρα λιτότητας που καλείται να υιοθετήσει η κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να «αποφύγει» την κρίση; Ή θα κάνει ξανά την έκπληξη; Το πολιτικό σκηνικό στην Πολωνία αποκτά, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον...