03 October 2011

Πλαστές αποδείξεις για ανύπαρκτες δωρεές στην εκκλησία

tvxs.gr, 29/9/2011

Τρανταχτή περίπτωση διασπάθισης του δημόσιου χρήματος βρήκε το φως της δημοσιότητας στην Πάτρα, όπου εντοπίστηκαν 300 εικονικές δωρεές ιδιωτών προς την εκκλησία, με αποτέλεσμα την υψηλή επιστροφή φόρου. Για «σαθρό θεσμικό πλαίσιο των δωρεών» αλλά και «άκρως περίεργη ασυλία» της εκκλησίας κάνουν λόγο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι έθεσαν το θέμα στη Βουλή.

Μόνο στη Β’ ΔΟΥ της Πάτρας, για την περίοδο 2008 - 2010, το συνολικό ποσό των υποτιθέμενων δωρεών με προορισμό ναούς και μονές ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε επιστροφή φόρου για τους ιθύνοντες που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ. Μετά από έρευνα η οποία διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένες δωρεές δεν έγιναν ποτέ, και πως οργανωμένο κύκλωμα εξέδιδε πλαστές αποδείξεις, η εφορία φέρεται να έχει καλέσει τους εμπλεκόμενους (Πατρινοί επιχειρηματίες, έμποροι και εισοδηματίες που δήλωναν εισόδημα από 70.000 έως και 200.000 ευρώ) να πληρώσουν το φόρο που πραγματικά τους αναλογεί, μέσα από την υποβολή νέων δηλώσεων.


Τις υποψίες που οδήγησαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης κίνησαν τα μεγάλα ποσά τα οποία δηλώνονταν ως δωρεές προς την εκκλησία, τα οποία βρίσκονταν σε πλήρη αναντιστοιχία με τη σημερινή οικονομική συγκυρία. Είναι ενδεικτική η κατάθεση απόδειξης 40.000 ευρώ για δωρεά σε μοναστήρι. Η υπόθεση κινητοποίησε και την Ασφάλεια Πατρών η οποία αναζητά τα μέλη του κυκλώματος.

«Η περίπτωση αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, μία απίστευτου μεγέθους και σύλληψης λεηλασία του δημόσιου πλούτου, στην οποία εμπλέκονται δυστυχώς και άνθρωποι της Εκκλησίας», δηλώνουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Θαν.Λεβέντης, Ν.Τσούκαλης και Γρ.Ψαριανός, οι οποίοι προσθέτουν: «Η μέθοδος είναι γνωστή και άκρως προσοδοφόρα με την εκμετάλλευση του σαθρού θεσμικού πλαισίου των δωρεών αλλά και την άκρως περίεργη ασυλία που απολαμβάνει ο χώρος της εκκλησίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, μεθοδεύονταν οι χορηγήσεις δωρεών (εικονικές ή και πραγματικές αρκετές φορές) είτε προς την εκκλησία, είτε προς κοινωφελή ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο «δωρητής» έχει δικαίωμα να λάβει επιστροφή φόρου το 40-45% επί της δωρεάς». Χαρακτηρίζουν δε «άκρως εξοργιστικό ότι οι «δωρητές» μπορούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4002/11 και την Υπουργική Απόφαση 1184/20.8.2011 να καταβάλλουν τον αναλογούντα φόρο εφάπαξ και χωρίς προσαυξήσεις».

Άλλωστε, επικριτές του ισχύοντος καθεστώτος χαρακτηρίζουν ζητούμενο κατά πόσο νομιμοποιούνται οι φοροαπαλλαγές δωρεών προς την εκκλησία, χωρίς να μπορεί το κράτος να εξακριβώσει την τελική αξιοποίηση των χρημάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και παράλληλα ενισχύοντας το ρόλο του θεσμού της εκκλησίας στο πλαίσιο μιας λογικής ελεημοσύνης προς τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, μακριά από την υποχρέωση της πολιτείας για την ουσιαστική θωράκιση των τελευταίων.