09 September 2011

Το δέντρο της γνώσης και της οπισθοδρομικότητας

Δύο καθηγητές θεολογίας στο στόχαστρο των χριστόπληκτων,  επειδή αμφισβήτησαν την ύπαρξη... του Αδάμ και της Εύας!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΑ ΝΕΑ, 5/9/2011

Ένας καθηγητής Θεολογίας που έφαγε από το δέντρο της γνώσης -στην προκειμένη περίπτωση, της γνώσης της εξελικτικής θεωρίας- εκδιώχθηκε από το Κολέγιο Κάλβιν, ένα χριστιανικό πανεπιστήμιο στο Μίσιγκαν. Ο καθηγητής Τζον Σνάιντερ έχει επισύρει την οργή των ευαγγελικών στις ΗΠΑ, μια χώρα όπου τέσσερις στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η αφήγηση της Βίβλου για την καταγωγή του ανθρώπου ανταποκρίνεται κατά κυριολεξία στην πραγματικότητα.

Ο καθηγητής Σνάιντερ και ένας συνάδελφός του, ο καθηγητής Ντάνιελ Χάρλοου, δημοσίευσαν μελέτες στις οποίες επισήμαναν πως καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο να υποστηρίζει κανείς ότι όλοι οι άνθρωποι κατάγονται από τον Αδάμ και την Εύα. Οι χριστιανοί, πρόσθεταν, πρέπει να εγκαταλείψουν την ιδέα ότι η πτώση του ανθρώπου εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος αποτελεί ιστορικό γεγονός.

Ακολούθησε σάλος. Ο καθηγητής Σνάιντερ παραιτήθηκε κατόπιν πιέσεων, ο καθηγητής Χάρλοου πήρε έκτακτη άδεια ενός έτους. Ο Χάρλοου είχε επισημάνει στη μελέτη του πως πρόσφατες έρευνες στη μοριακή βιολογία δεν στηρίζουν την ιδέα ότι υπήρχε «ένα και μοναδικό ζευγάρι που ζούσε στη Μεσοποταμία πριν από λίγες χιλιάδες χρόνια», πως οι πρόγονοι όλων των σύγχρονων homo sapiens ήταν ένας πληθυσμός περίπου 10.000 ατόμων, «μέλη ενός πολύ ευρύτερου πληθυσμού που ζούσε στην Αφρική πριν από 150.000 χρόνια».

Ο Σνάιντερ έγραψε από την πλευρά του πως η παλαιοντολογία «αποδεικνύει με συντριπτικά στοιχεία ότι οι ωδίνες του τοκετού, ο τρόπος που κινούνται τα φίδια, οι θανατηφόρες ασθένειες, η μαζική εξάλειψη ειδών και τα βίαια φυσικά φαινόμενα υπήρχαν για χιλιετίες πριν από την εμφάνιση των πρώτων ανθρώπων». Αμφότεροι δηλαδή αμφισβητούν ότι ο Αδάμ υπήρξε ιστορική φυσιογνωμία, όπως διδάσκει ο Απόστολος Παύλος, καθώς και την πεποίθηση πως το κακό και τα βάσανα δεν οφείλονται στον Θεό αλλά στο προπατορικό αμάρτημα.

Πρόκειται για «λύκους με προβιά αρνιού», λέει για τους δύο επιστήμονες ο 59χρονος Κεν Χαμ, ο οποίος έχει φτιάξει ένα Μουσείο της Δημιουργίας στο Κεντάκι. «Υπονομεύουν το Ευαγγέλιο. Αν ο Αδάμ και η Εύα δεν ήταν αληθινοί, ο χριστιανισμός δεν έχει κανένα νόημα. Είναι σαν να πετούν τη Βίβλο στα σκουπίδια».
Σωστά το κατάλαβε! Ο χριστιανισμός δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, πέρα από το να ψωμίζονται διάφοροι αργόσχολοι και να διακινούν χρήμα και άλλα περιουσιακά στοιχεία!