25 July 2011

Απίστευτα μεγάλες ποσότητες νερού στο σύμπαν



Ερευνητές από τις ΗΠΑ εντόπισαν τις μέχρι σήμερα μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο σύμπαν: πρόκειται για μια ποσότητα περίπου 140 τρισεκατομμύρια φορές του νερού των ωκεανών στη Γη. Έτσι επιβεβαιώνεται ότι η απαραίτητη για τη ζωή ύπαρξη νερού είναι διαθέσιμη σε όλο το σύμπαν.

Αυτή η πληροφορία συνοδεύεται από μια καλή και μια κακή πληροφορία: Καλή είναι η πληροφορία ότι το νερό βρίσκεται παντού, οπότε είναι πιθανόν εκεί γύρω να έχει εξελιχθεί ή να εξελιχθεί στο μέλλον ζωή, όπως την γνωρίζουμε στη Γη. Η κακή πληροφορία σχετίζεται με την τεράστια απόσταση από το ηλιακό μας σύστημα που βρίσκεται αυτό το νερό.

Σε μια συνέντευξη τύπου ερευνητών της NASA στην Καλιφόρνια, ανακοινώθηκε ότι μια τεράστια ποσότητα υδρατμών περιφέρεται γύρω από ένα quasar (μαύρη τρύπα με ύλη γύρω της), το οποίο είναι κάπου 20 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από το δικό μας Ήλιο. Η απόσταση του quasar από τον Ήλιο μας είναι της τάξης των 12 δισεκ. ετών φωτός, δηλαδή κοντά στα όρια του σύμπαντος (13,7).

Η "μπάλα" υδρατμών, 140 δισεκ. φορές η ποσότητα νερού των ωκεανών της Γης, τροφοδοτείται διαρκώς από το quasar, το οποίο παράγει ασύλληπτες ποσότητες ενέργειας, όσο περίπου 1000 τρισεκατομμύρια φορές την ενέργεια που παράγει ο Ήλιος μας.

Εννοείται λοιπόν ότι η σημασία της ανακάλυψης που άρχισε να καταγράφεται το έτος 2008 από το παρατηρητήριο στο βουνό Mauna Kea της Χαβάης, είναι από πλευράς πιθανής αξιοποίησης μόνο θεωρητικού επιπέδου, επιβεβαιώνει όμως την επιστημονική υπόθεση ότι νερό υπάρχει σε διάφορες μορφές του, στερεή, υγρή ή αέρια, σε όλο το σύμπαν.