15 April 2011

Το ζοφερό μέλλον των θρησκειών

Από το διαδικτυακό περιοδικό Ελεύθερη Έρευνα


Έρευνα, που παρουσιάστηκε από το δρ Ρίτσαρντ Ουίνερ τού Πανεπιστημίου τής Αριζόνας στο συνέδριο τής Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, κατά την οποία εξέταστηκαν δημογραφικά δεδομένα από εννέα χώρες -από τις οποίες οι έξι βρίσκονται στην Ευρώπη- καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η θρησκεία είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η πρόβλεψη για το θάνατο τής θρησκείας βασίστηκε σε μαθηματικό μοντέλο μη γραμμικής δυναμικής, το οποίο περιγράφει τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε δυο κοινωνικές ομάδες, τούς πιστούς και τούς μη πιστούς. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Σεβασμός στη θρησκευτική πίστη; - Ασφαλώς όχι!).

Με την ευκαιρία τής ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τής σχετικής με το ζοφερό μέλλον των θρησκειών έρευνας, παρουσιάζουμε σήμερα στην «Ελεύθερη Έρευνα» τρείς νέες θρησκείες - παρωδίες, που έχουν ήδη εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο, κυρίως νέους από το Διαδίκτυο.

Η Αόρατη Ροζ Μονόκερως

Η Αόρατη Ροζ Μονόκερως έχει τεράστια πνευματική δύναμη, που τής επιτρέπει να είναι ροζ και ταυτόχρονα αόρατη, γι' αυτό και δεν μπορούμε να τη δούμε. Είναι ροζ επειδή είναι αόρατη και είναι αόρατη επειδή είναι ροζ - απλούστατο, πιο απλό από κάποιο θεό που είναι ο γιος του...

Η Εκκλησία τού Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος


Η θρησκεία τού Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος ονομάζεται και Πασταφαριανισμός, όρος, που προέρχεται από την πάστα και τον ρασταφαριανισμό (αφροκεντρικό θρησκευτικό και πολιτικό κίνημα, που συνδυάζει στοιχεία από προτεσταντισμό και μυστικισμό).

Δημιουργήθηκε το 2005 ως παρωδία, για να διδαχθεί στα αμερικανικά σχολεία παράλληλα με τη Θεωρία τής Εξέλιξης, όταν η πολιτεία τού Kάνσας αποφάσισε την εισαγωγή στην εκπαίδευση τού Δημιουργισμού. (Διαβάστε στην «Ελεύθερη Έρευνα»: Θρησκεία εναντίον Δαρβίνου και Δημιουργισμός και «Ευφυής σχεδιασμός»).

Το επόμενο έτος εκδόθηκε και το Ευαγγέλιο τού Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος, το οποίο είναι ένα υπέρτατο ον, που αποτελείται από ένα μπόγο σπαγγέτι και δυο κεφτέδες, αόρατο και μη εντοπίσιμο, το οποίο δημιούργησε τον κόσμο ξεκινώντας με ένα βουνό, λίγα δέντρα και ένα νάνο.

1.000.000 δολάρια βραβείο περιμένουν όποιον αποδείξει, ότι ο Ιησούς δεν είναι γιος τού Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος! Στη φωτογραφία δεξιά, μοναδικό ντοκουμέντο, αποτυπώνεται η εμφάνιση του ιερού μακαρονοτέρατος σε πιστό... Μόνο όποιος πιστεύει μπορεί να το δει, οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν και χλευάζουν!

Ο ελληνικός κλάδος τής Εκκλησίας τού Ιπτάμενου Μακαρονοτέρατος έκανε αισθητή την παρουσία του στο Facebook δημιουργώντας την ομάδα: Greek Branch of the Church of the Flying Spaghetti Monster, για τη λατρεία τού πραγματικού δημιουργού τού Σύμπαντος. Μέλη τής Ομάδας συνεισφέρουν στη σύνταξη τού λειτουργικού τής νέας θρησκείας με εύστοχα σχόλια, όπως: Να προσφέρεται μια καρμπονάρα για κάθε θεία κοινωνία κ.ά.

Η Επουράνια Τσαγιέρα

Ο βρετανός μαθηματικός και φιλόσοφος Bertrand Russell (1872-1970) αναφέρθηκε σε μια επουράνια τσαγιέρα, που βρίσκεται σε τροχιά μεταξύ Γης και Άρη και αρκετά μικροσκοπική, για να ανιχνευθεί από τα τηλεσκόπια.


Αν κάποιος ισχυριστεί, ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο, διότι δεν μπορεί να αποδειχτεί, ότι δεν υπάρχει, τότε αυτό θα ήταν παράλογο. Το ίδιο ακριβώς μπορούμε να ισχυριστούμε για οποιοδήποτε θεό. Ουσιαστικά, αποτελεί απάντηση στους θεόπληκτους, που ισχυρίζονται, ότι εφόσον δεν μπορεί να αποδειχτεί η μη ύπαρξη θεού, τότε υπάρχει θεός. Ως εκ τούτου το βάρος τής απόδειξης τον φέρει αυτός, που κάνει τον ισχυρισμό, και όχι αυτός, που προσπαθεί να τον καταρρίψει. Εν συντομία και σε ελεύθερη απόδοση: Η έλλειψη απόδειξης αποτελεί απόδειξη τής έλλειψης.


«Αν έλεγα, ότι μεταξύ Γης και Άρη υπάρχει μία πορσελάνινη τσαγιέρα σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον ήλιο, κανείς δεν θα μπορούσε να διαψεύσει τον ισχυρισμό μου, αρκεί να πρόσθετα, ότι η τσαγιέρα είναι τόσο μικρή, που δεν θα μπορούσαν να την ανιχνεύσουν ούτε τα πιο ισχυρά τηλεσκόπιά μας.


»Όμως, αν στη συνέχεια έλεγα, ότι αφού ο ισχυρισμός μου δεν μπορεί να διαψευστεί, θα ήταν ασυγχώρητη απρέπεια να τον αμφισβητούμε με την λογική μας, τότε οι περισσότεροι δικαίως θα θεωρούσαν, ότι έλεγα ανοησίες.


»Αν όμως η ύπαρξη μιας τέτοιας επουράνιας τσαγιέρας αναφερόταν σε πανάρχαια βιβλία, και διδασκόταν ως ιερή αλήθεια κάθε Κυριακή, και ενσταλαζόταν στα μυαλά μικρών παιδιών σε όλα τα σχολεία, τότε ακόμα και ο παραμικρός δισταγμός, θα ήταν τέτοιο δείγμα εκκεντρικότητας, που σε φωτισμένους καιρούς θα απέφερε στον αμφισβητία το επίζηλο προνόμιο τής ψυχιατρικής φροντίδας, ενώ σε πιο πρώιμη περίοδο την Ιερά Εξέταση.» Bertrand Russel, 1952.
Τοny Manero