18 September 2010

Δεν αναγνωρίζουν καθολικούς γάμους...

(BHMA, 17/9/2010)

Δεκάδες νιόπαντρα ζευγάρια ρωμαιοκαθολικών ακούνε τις τελευταίες ημέρες τον ληξίαρχο να τους ανακοινώνει ότι ο γάμος τους δεν αναγνωρίζεται. Η καταχώριση των γάμων προσκρούει στο Μητρώο Ετεροδόξων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων το οποίο αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα η Καθολική Εκκλησία διαθέτει μόνο τέσσερις ναούς στην Αθήνα και έναν στη Σύρο. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι από τον συγκεκριμένο κατάλογο απουσιάζει ως και ο ιστορικός για τη Ρωμαιοκαθολι- κή Εκκλησία της Ελλάδος ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου που βρίσκεται επί της οδού Πανεπιστημίου και τον είχε επισκεφθεί ο προηγούμενος Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄.

Ολα ξεκίνησαν στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν ένα νεαρό ζευγάρι με καταγωγή από την Πολωνία ετέλεσε τον γάμο του στον ναό της Καρδίας του Σωτήρος στην Αθήνα.

Ο ναός αυτός, παρ΄ ότι ιδρύθηκε το 1976, δηλαδή πριν από 34 χρόνια, δεν εμφανίζεται στο σχετικό μητρώο του υπουργείου. Μερικές ημέρες αργότερα η περιχαρής νιόπαντρη- τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας- έσπευσε στο Ληξιαρχείο Αθηνών να δηλώσει τον γάμο της. «Εκπληκτη» τονίζει «άκουσα να μου λένε ότι δεν μπορεί να γίνει καταχώριση γιατί υπάρχει πρόβλημα με τον ναό όπου τελέστηκε το μυστήριο. Τότε πήγα στον Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη και πήρα σφραγίδα από την ενορία. Πήγα πάλι στο Ληξιαρχείο, εκ νέου όμως δεν μπόρεσα να δηλώσω τον γάμο μου. Δεν ήξερα τι να κάνω. Στενοχωρήθηκα. Δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω» τονίζει σήμερα στο «Βήμα».

Η ίδια ενημέρωσε τους ιερείς της ενορίας της για το πρόβλημα που προέκυψε. Ο ιερέας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Κοντίδης λέει: «Πρόκειται για μια ενορία που τελεί από 150 ως και 200 γάμους τον χρόνο. Πρώτη φορά παρατηρείται το πρόβλημα. Είναι παράλογο. Μάλλον πρόκειται για ένα χονδροειδές λάθος το οποίο φαντάζομαι ότι θα διορθωθεί αμέσως διότι ταλαιπωρεί δεκάδες ζευγάρια».

Ερμούπολη Σύρου, αριστερά η καθολική, δεξιά η ορθόδοξη συνοικία

Το περιστατικό προκάλεσε συναγερμό στην ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα η οποία ενημερώθηκε ότι όλα προέκυψαν όταν ο ληξίαρχος της Αθήνας ζήτησε το Μητρώο Ευκτηρίων Οίκων για να ενημερωθεί αν άλλαξαν κάποια θρησκευτικά δεδομένα. Το μητρώο εστάλη από τη Διεύθυνση Ετεροδόξων και Ετεροθρήσκων του υπουργείου Παιδείας στις 4 Αυγούστου και σ΄ αυτό περιλαμβάνονται όλοι οι νόμιμοι ευκτήριοι οίκοι, δηλαδή ναοί και χώροι προσευχής των χριστιανικών κοινοτήτων και των άλλων θρησκειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Για τους ρωμαιοκαθολικούς περιλαμβάνονταν μόνο πέντε εκκλησίες.

Το γεγονός προκάλεσε την οργή πολλών κληρικών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ο πρόεδρος της Συνόδου της στην Ελλάδα Επίσκοπος Σύρου κ. Φραγκίσκος είχε επικοινωνία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. «Στον κατάλογο δεν υπάρχει ούτε ο Αγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκίσκος στο «Βήμα». «Μου απάντησαν ότι δεν είχαμε αποστείλει τα στοιχεία. Ποια στοιχεία εννοούν; Από το 1939 και τον Μεταξά υπάρχουν στο υπουργείο για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Το όλο ζήτημα μας προσβάλλει και ελπίζω σύντομα να δοθεί λύση» τονίζει χαρακτηριστικά.

Παράγοντες του υπουργείου Παιδείας αποδίδουν το όλο ζήτημα σε παρανόηση μεταξύ υπουργείου, ρωμαιοκαθολικών και Ληξιαρχείου. Επιμένουν ωστόσο ότι είχε ζητηθεί από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις αρχές του 2009 να αποστείλει σχετικά στοιχεία και δεν έλαβε απάντηση.
 Αν και δεν με αφορά το θέμα, θα έλεγα ότι φταίνε οι ίδιοι οι Καθολικοί! Θα έπρεπε να είχαν προσφύγει εδώ και πολλά χρόνια στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και θα είχαν δικαιωθεί αμέσως, με δυνατότητα επίσημης αναγνώρισης, δημιουργία αυτοδύναμης ναοδομίας, μερίδιο από τις κρατικές επιδοτήσεις (για το φιλανθρωπικό έργο, ντε!) και άλλα πολλά.

Εννοείται, αμέσως θα είχαν καταργηθεί όλες αυτές οι παραχωρήσεις του κράτους, αλλιώς θα εμφανίζονταν ακόμα 10-15-20 θρησκείες (και από τις πρώτες εκείνη του Ιερού Μακαρονοτέρατος και αυτή της Αόρατης Ροζ Μονόκερου!) που θα διεκδικούσαν ακριβώς τα ίδια... Ίσως αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν κάνουν το βήμα οι Καθολικοί, ίσως και για λόγους πολιτικής χαμηλών τόνων... Ας τα υποστούν λοιπόν!