04 May 2010

Τα προκλητικά επιδόματα...

(της Λώρης Κέζα, 4/5/2010)

Όχι λοιπόν. Οι βουλευτές δεν θα πάρουν τα 250 ευρώ του επιδόματος αδείας! Τους το έκοψε μαχαίρι, με μια αποφασιστική κίνηση, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος. Είναι λογικό. Γιατί να περιμένουν να καλοκαιριάσει για να πάρουν 250 ευρώ όταν μπορούν να λαμβάνουν το ίδιο ποσό κάθε μέρα, πίνοντας ένα φρεντάκι σε κάποια επιτροπή; Αυτός είναι ο νέος καφενές της λιτότητας. Να πηγαίνουν οι βουλευτές να χαζολογούν σε επαγγελματικές συναθροίσεις για να εισπράττουν τον καθημερινό μποναμά. 

Ξαφνικά τους έπιασε όλους οίστρος και συζητούν περί παντός του επιστητού- όχι μόνο για τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν άμεσα. Έτσι όμως πρέπει να είναι ένας βουλευτής! 

Ενήμερος. Να πηγαίνει πρωί πρωί στην πλατεία Συντάγματος, κρατώντας το κομπολογάκι του, να υπογράφει την παρουσία, ότι παρέστη στην επιτροπή, να κάθεται για τα μάτια του κόσμου να χαριεντιστεί με τους ομοίους του και μετά να πηγαίνει σε άλλη αίθουσα, σε άλλη επιτροπή. 

Ασφαλώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν έχουν ημερήσιο όριο. Για κάθε γυροβολιά προβλέπεται το γνωστό διακοσοπενηντάρι (για να είμαστε ακριβείς, 255 ευρώ). Εξ ου και γίνεται της μουρλής από προσέλευση στο Κοινοβούλιο. Από εκεί που το πρόγραμμα είχε δύο με τρεις επιτροπές από την Τρίτη ως την Πέμπτη, τώρα προβλέπονται οκτώ με δέκα, από Δευτέρα ως Παρασκευή. 


O κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε μέτρα ωσάν να σφίγγουν το ζωνάρι στο Κοινοβούλιο. Εκανε και βαρύγδουπες δηλώσεις: «Η Βουλή των Ελλήνων, οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, εκπέμποντας σαφές μήνυμα ουσιαστικής συμμετοχής και συμβολής σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει ο τόπος την κρίση». Τα μέτρα απομονωμένα φαίνονται ωραιότατα. Θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το επίδομα οργάνωσης γραφείου. 

Κόπηκε κατά 12% τον Μάρτιο και προβλέπεται περαιτέρω μείωση 8%. Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ. Πετσάλνικος νομίζει ότι ο ελληνικός λαός πάσχει από μεταδοτική Αλτσχάιμερ ή έχει τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για έθνος βλακοχορτοφάγων. Ποια είναι η μείωση στα έξοδα γραφείου; Αφού πριν από λίγες ημέρες ενέκρινε «επίδομα κομπιούτερ» για κάθε βουλευτή και ευρωβουλευτή. Εννοείται ότι τα 5.500 ευρώ που έκανε δωράκι για εκτυπωτές και τηλεφωνικές συσκευές είναι περισσότερα από την ποσοστιαία μείωση. 

Αν βάλουμε τα νούμερα κάτω, στο τέλος του χρόνου οι βουλευτές θα έχουν πλουτίσει με τα μέτρα λιτότητας. Ας μην υποθέσει κανείς ότι γίνεται άλλου τύπου οικονομία στο Κοινοβούλιο ώστε να ρεφάρουν τα βουλευτικά επιδόματα. Για παράδειγμα, πληρώνεται κάθε μήνα το Επιστημονικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο, χωρίς πραγματικά καθήκοντα. Επιπλέον οι προσλήψεις συνεχίζονται κανονικότατα, με τον παραδοσιακό τρόπο- όχι ΑΣΕΠ και αηδίες. 

Στις 26 Απριλίου δημοσιεύθηκαν 16 ονόματα όσων «διορίζονται σε υπάρχουσες κενές θέσεις ή σε συνιστώμενες». Ναι, ξέρουμε, πρόκειται για εκκρεμότητες των προηγούμενων. Καμία δικαιολογία δεν θα παραξενέψει, ακόμη και αν ο κ. Πετσάλνικος επικαλεστεί υποχρεώσεις του μακαρίτη του Κωνσταντίνου Τσάτσου. Πρόκειται για κοροϊδία στα μούτρα των πολιτών- κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων- με την ασφάλεια που παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής. Εκεί δεν μετράνε οι νόμοι, μετράει το ειδικό καθεστώς. Η Βουλή είναι στην πολιτική ζωή ό,τι το Αγιον Ορος στην Ορθοδοξία. Αποτελεί αυτοδιοίκητο και αυτόνομο τμήμα του ελληνικού Κράτους. 

Για τους υπαλλήλους της Βουλής- Κύριος οίδε πόσοι είναι...- ισχύει η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και η διατήρηση του 15ου και του 16ου. Εντάξει, θέλει γερά νεύρα για να εργάζεται κανείς ανάμεσα στους 300, αλλά η διατήρηση του προνομιακού καθεστώτος είναι ελαφρώς προκλητική. Δεν αμβλύνονται οι εντυπώσεις από τις δηλώσεις του κ. Πετσάλνικου, ότι οι δύο επιπλέον μισθοί φορολογούνται και περικόπτονται. Είναι εξ ορισμού γελοίο να υπάρχει «επίδομα ανοίγματος» και «επίδομα κλεισίματος» της Βουλής. Πιο τίμιο θα ήταν αν οριζόταν ως «επίδομα βύσματος».