21 May 2010

Αμηχανία στους χριστιανούς για την «τεχνητή ζωή»


Από την επιστημονική ομάδα του J. Craig Venter δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ ολόκληρο το «γενετικό λογισμικό» ενός βακτηρίου, το οποίο έπειτα μεταμοσχεύθηκε σε ένα άλλο βακτήριο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Venter: «Το πρώτο είδος στον πλανήτη που μπορεί να πολλαπλασιάζεται και το οποίο έχει για γονέα έναν... υπολογιστή».

Επ' αυτών εξέφρασαν την ανησυχία τους υψηλόβαθμοι Ιταλοί καθολικοί ιερωμένοι, μετά τη δημιουργία του πρώτου ζωντανού κυττάρου με συνθετικό γονιδίωμα, και προειδοποίησαν για ένα «εν δυνάμει καταστροφικό άλμα προς το άγνωστο».

«Σε λάθος χέρια, ο νεωτερισμός του σήμερα μπορεί να παρασύρει αύριο σε ένα καταστροφικό άλμα στο άγνωστο», δήλωσε ο επίσκοπος Ντομένικο Μογκαβέρο, πρόεδρος της επιτροπής για τα νομικά ζητήματα της Ιταλικής Επισκοπικής Συνόδου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa.

«Ο άνθρωπος έρχεται από τον Θεό, αλλά δεν είναι Θεός: παραμένει ανθρώπινος και έχει τη δυνατότητα να δίνει τη ζωή τεκνοποιώντας και όχι κατασκευάζοντάς την τεχνητά», πρόσθεσε.
Άμα παραθέσουμε όλες τις αντιρρήσεις τους ενάντια στην κοινωνική, επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο - εδώ ενδεικτικά μόνο:
  • όταν παρουσιάστηκε το ηλιοκεντρικό σύστημα (αντιβαίνει στο λόγο του θεού),
  • όταν ξεκίνησαν οι αντιοθωμανικές επαναστάσεις στα Βαλκάνια (ο θεός ήφερεν τον Τούρκον δια να μας προστατεύει από τον πάπα),
  • όταν γίνονταν προσπάθειες πτήσης με αερόστατα και αεροπλάνα (αν ήθελε ο θεός να πετάνε οι άνθρωποι, θα τους έδινε φτερά)-,
βλέπουμε ότι οι παπάδες και ο εκκλησιαστικός μηχανισμός ήταν πάντα ουραγοί των εξελίξεων, με ένα θεό που έχει γίνει σκιάχτρο για να φοβίζει τους θεόπληκτους... Προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους με την ίδια λογική, η οποία τα δημιούργησε. Το μόνο εγγυημένο είναι η αποτυχία τους!