01 May 2010

Απεταξάμην τον Πάπα

Είχα δημοσιεύσει προ καιρού την είδηση από τις ελληνικές εφημερίδες ότι η επιτροπή που μελετούσε επί χρόνια τα θέματα, τα οποία χωρίζουν τα χριστιανικά δόγματα μεταξύ τους, κατέληξε στην απόφαση ότι για ιστορικούς και θεολογικούς λόγους (που δεν μ' ενδιαφέρουν προσωπικά) ο πάπας της Ρώμης έχει το πρωτείο στη συνολική χριστιανική εκκλησία. 
Από καιρού έχουν αρχίσει εδώ στην Ελλάδα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γι' αυτή την απόφαση της επιτροπής, όπου επαναλαμβάνονται τα αναθέματα και οι ιστορικές ιδεοπληξίες παπάδων και "πιστών"... Δεν με απασχολεί καθόλου, ας φαγωθούν μεταξύ τους στο πνεύμα της αγάπης που επιτάσσει ο αρχηγός τους που είναι και θεός. 
Το κακό είναι ότι σε όλα αυτά συμμετέχουν μητροπολίτες, αρχιμανδρίτες (από το μαντρί!) και απλοί παπάδες, οι οποίοι πληρώνονται από τους φόρους που καταβάλλουμε...  Ας διαχωριστούν από το κράτος κι ας φαγωθούν μεταξύ τους μέχρις ενός! Καθόλου δεν θα στενοχωρηθώ...
(του Νικου Παπαχρηστου, Καθημερινή, 30/4/2010)


Μεσημέρι Τετάρτης και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μισθωμένα λεωφορεία κατέβαζαν κόσμο, ενορίτες της Μητροπόλεως Πειραιώς που κατέφθασαν από διάφορα σημεία της πόλης. Μαζί τους ενσωματώνονταν πιστοί που έφθασαν με κάθε μέσο από άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Νέοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, άλλοι μοντέρνοι, άλλοι συντηρητικοί, ένα ετερόκλητο πλήθος που κάποιοι σου έδιναν την εντύπωση ότι είναι περισσότερο κοντά σε σχισματικές παλαιοημερολογίτικες κοινότητες παρά στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Συγκεντρώθηκαν όλοι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Μητροπόλεως Πειραιώς να παραστούν σε θεολογική ημερίδα κατά την οποία θα εξεταζόταν το ζήτημα και η εξέλιξη του «Παπικού Πρωτείου» στο πλαίσιο της «Συνοδικότητας στην Εκκλησία». Το θέμα επίκαιρο αφού το «Πρωτείο» βρίσκεται στο επίκεντρο του επίσημου θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, η εκδήλωση ήταν σαφώς προσανατολισμένη υπέρ της θέσεως εκείνων που αντιτίθενται στον διάλογο με τους ετεροδόξους και ιδιαιτέρως με τους «Παπικούς» και την «αυτοαποκαλούμενη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία».
[...]
Μούτρο λοιπόν ο πάπας, όλο αιρέσεις οργανώνει και δεν του φαινόταν καθόλου!

Στην εκδήλωση της Τετάρτης, άλλοτε περισσότερο εμφανώς, άλλοτε εμμέσως και διακριτικά -και πάντοτε στην «αντιοικουμενιστική» γλώσσα- τα βέλη των ομιλητών είχαν στόχο τον επίσημο θεολογικό διάλογο και τη Ρωμαιοκαθολική Ιεραρχία.

«Αποκοπείς ο Παπισμός εκ του ενιαίου σώματος της Εκκλησίας και στερηθείς της Θείας Χάριτος απέβη αιρετικόν συνονθύλευμα κακοδοξιών και πλανών με έκδηλα εις τας ημέρας ημών αποτελέσματα τας χιλιάδας των αποκαλύψεων διά τα ειδεχθή κακουργήματα παιδεραστίας και παιδοφιλίας εις όλην την υφήλιον του λεγομένου Ρωμαιοκαθολικού Κλήρου, ο οποίος άνευ της ζωοποιού Χάριτος Του Παναγίου Πνεύματος αδυνατεί να τηρήση όρκους αγαμίας και παρθενικής βιοτής με μόνον βοηθόν την νοησιαρχικήν διαδικασίαν παραδιδόμενος εις χυδαία και βορβορώδη πάθη ατιμίας και εις ψυχοπαθολογικάς εκτροπάς», κατέληξε την ομιλία του ο οικοδεσπότης Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. [...]  (πλήρες κείμενο >>>)