27 February 2010

Τροφή στους λαϊκιστές

(SUDDEUTSCHE ZEITUNG, Καθημερινή, 26/2/2010)

Ναι, είναι αλήθεια ότι το ελληνικό κράτος εξαπάτησε την Ευρώπη. Γι’ αυτό επιτρέπεται να είμαστε οργισμένοι. Οργισμένοι εναντίον ενός συστήματος που συμπαρασύρει και άλλες χώρες-μέλη στην άβυσσο. Ταυτόχρονα στη Γερμανία υπάρχει ελευθεροτυπία και ο καθένας μπορεί να γράφει ό, τι θέλει. 

Αυτό όμως δεν απαλλάσσει κανένα ΜΜΕ από την ευθύνη και την υποχρέωση να εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα. Οι φθηνές γενικεύσεις του τύπου, οι Ελληνες εξαπατούν, οι Ελληνες δεν εργάζονται, ή οι Ελληνες λαδώνουν, είναι εντελώς απαράδεκτες. Διότι τέτοιες γενικεύσεις δεν διαφοροποιούν μεταξύ των πραγματικών υπευθύνων και την πλειοψηφία των Ελλήνων, η οποία υποφέρει και τώρα της ζητούν και νέες θυσίες. Εάν μάλιστα τέτοιου είδους σχόλια προέρχονται από τους Γερμανούς, τότε είναι καταστροφικά. 

Γιατί τα τελευταία χρόνια αυτός που λάδωσε με τη μεγαλύτερη εμβέλεια ήταν η γερμανική Siemens. Επιπλέον οι Ελληνες αισθάνονται ότι στο θέμα των κατοχικών αποζημιώσεων εξαπατήθηκαν από τους Γερμανούς. Το μοιραίο σε αυτή την ελληνο-γερμανική διένεξη είναι ότι και στις δύο πλευρές επικράτησαν τώρα οι λαϊκιστές.