04 February 2010

Ανοικτό θέμα τα Θρησκευτικά στα σχολεία

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ακόμη και για άρση της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο, ερωτηθείσα σχετικά δήλωσε: «Δεν έχουμε μπει ακόμη στο θέμα αυτό και υπάρχουν πολλές συζητήσεις που αφορούν τη δυνατότητα επιλογής για τα παιδιά τα οποία δεν θέλουν μάθημα με ομολογιακά και κατηχητικά χαρακτηριστικά, κυρίως για παιδιά από άλλα δόγματα». Και συμπλήρωσε: «Την τελική θέση μας θα τη διατυπώσω όταν θα έχουμε προχωρήσει ως προς τα αναλυτικά προγράμματα και τις μεθόδους διδασκαλίας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά που έχει σήμερα η σύνθεση του ελληνικού σχολείου».

Η θέση της υπουργού δείχνει να υπάρχει διάσταση από την άποψη των προκατόχων της, που δεν συζητούσαν την άρση της υποχρεωτικής διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία. Ενδεικτική η διαφορά απόψεων μεταξύ Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη και του πρώην υπ. Παιδείας κ. Ευ. Στυλιανίδη, τον Νοέμβριο του 2008. Τότε, μετά καταγγελίες γονιών πως διευθυντές σχολείων ζήτησαν από γονείς να δηλώσουν το λόγο για τον οποίο ήθελαν την απαλλαγή του μαθητή από τα Θρησκευτικά, ο Συνήγορος παρενέβη τονίζοντας ότι (με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) μία απλή δήλωση του γονιού αρκεί για όλους τους μαθητές –και όχι μόνο τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους– ώστε να απαλλαγούν από το μάθημα. Η παρέμβαση Καμίνη είχε προκαλέσει την αντίδραση του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος έστειλε επιστολή στον κ. Καμίνη, στην οποία ανέφερε ότι «υπερέβη τα όρια της θεσμικής του αρμοδιότητας». Τότε το ΥΠΕΠΘ είχε πει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό για όλους τους ορθόδοξους μαθητές.
Ο Στυλιανίδης διέπρεψε στο Υπ. Παιδείας και μετά ανέλαβε το Υπ. Συγκοινωνιών & Επικοινωνιών, στο οποίο διέπρεψε επίσης ως αποτυχών. Σημειώνω ότι σε κάποια προεκλογικά αγιογραφικά φυλλάδια αναφέρεται ότι ο Στυλιανίδης "έδωσε στον τομέα των επικοινωνιών προτεραιότητα στις νέες τεχνολογίες". Φανταστείτε να έδινε προτεραιότητα στις παλιές τεχνολογίες.. Αλλά και για τη Διαμαντοπούλου δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση, ψαρεύει στα θολά νερά και ψηφοθηρεί!