29 December 2009

Βλαστοκύταρα

Τυφλός είδε ξανά


(ΒΗΜΑ, 24/12/2009)

Ενας 38χρονος άνδρας ο οποίος είχε υποστεί ολική τύφλωση από το ένα μάτι εξαιτίας επίθεσης που δέχτηκε με χημική ουσία ανέκτησε πλήρως την όρασή του χάρη σε μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία με τη χρήση βλαστικών κυττάρων. Ο Ράσελ Τέρνμπουλ πριν από 15 χρόνια ξεκίνησε από το σπίτι του στο Νιούκαστλ για να πάει στη δουλειά του με το λεωφορείο και στη διαδρομή δύο επιβάτες άρχισαν να διαπληκτίζονται. Εκείνος προσπάθησε να τους χωρίσει όταν ξαφνικά ένας από αυτούς άρχισε να σκορπίζει ολόγυρα αμμωνία, προκαλώντας βλαστοκυτταρική ανεπάρκεια του πρόσθιου θαλάμου (LSCD) στο δεξί μάτι του Τέρνμπουλ. Η εν λόγω πάθηση οδηγεί σε διαρκή επιθηλιακή διάσπαση και επιφανειακή αγγείωση του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα χρόνιες ενοχλήσεις και πόνο καθώς και απώλεια της όρασης.


Ο Τέρνμπουλ πριν από τρία χρόνια άκουσε για μια νέα πειραματική θεραπεία και έχοντας ταλαιπωρηθεί αφάνταστα δεν δίστασε να δεχθεί να λάβει μέρος σε αυτήν. Την έρευνα πραγματοποιούσαν ειδικοί του Νorth Εast Εngland Stem Cell Ιnstitute, οι οποίοι πήραν μια μικρή ποσότητα βλαστικών κυττάρων από το υγιές μάτι του ασθενούς και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο. Στη συνέχεια εμφύτευσαν στο κατεστραμμένο μάτι τα βλαστικά κύτταρα που είχαν δημιουργηθεί στο εργαστήριο, τα οποία και βοήθησαν στο να αποκατασταθούν οι ζημιές και να ανακτήσει τελικά την όρασή του ο ασθενής. Η μέθοδος αυτή δεν απαιτεί τη χρήση φαρμάκων που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα απόρριψης των βλαστικών κυττάρων τα οποία έχει λάβει ο ασθενής. Επίσης είναι η πρώτη μέθοδος στην οποία δεν χρησιμοποιούνται ζωικά προϊόντα για να ενισχυθεί η παραγωγή των βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο.



Η νέα μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αποκατάσταση της όρασης που έχει προκληθεί όχι μόνο από χημικούς παράγοντες αλλά από προβλήματα με τους φακούς επαφής, από κάψιμο κ.ά. Τα αποτελέσματα της έρευνας έγιναν γνωστά τώρα που είναι πλέον διασφαλισμένο το ότι ο Τέρνμπουλ όχι μόνο βλέπει ξανά και από τα δύο του μάτια, αλλά δεν είχε κάποια άλλη παρενέργεια. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται νέα έρευνα με την πρωτοποριακή μέθοδο, στην οποία αυτή τη φορά λαμβάνουν μέρος 24 ασθενείς.

Έγραφα σε προηγούμενη ανάρτηση ότι πολλοί (απελπισμένοι) πιστοί ελπίζουν σε μία θαυματουργική ίαση από ανίατες ασθένειες, δεν βλέπουν όμως ότι δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι πιο απλό: να αναγεννηθεί το αποκομμένο άκρο ενός ανάπηρου, να ξαναβγάλει δόντια ο φαφούτης, να αποκτήσει γένια ο σπανός... Αυτά ακριβώς θα επιτευχθούν κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, αλλά μέσω της επιστήμης... Η πίστη ότι ο θεούλης θα κάνει κάποιο θαύμα αποτελεί παρηγοριά για τον άρρωστο ή τους συγγενείς του και πηγή θησαυρισμού για τους παπάδες...