04 December 2009

Κακοποίηση παιδιών από ιερείς

(ΒΗΜΑ, 26/11/2009)

Η καθολική εκκλησία της Ιρλανδίας απέκρυπτε συστηματικά την εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, σύμφωνα με μία επίσημη έκθεση.

Η έρευνα, που διατάχθηκε από την ιρλανδική κυβέρνηση για την κακοποίηση στην Ιρλανδική πρωτεύουσα από το 1975 έως το 2004, και που ήρθε στην δημοσιότητα έξι μήνες έπειτα από την δημοσίευση μίας ανάλογης έκθεσης για τα σχολεία που διοικούσε η εκκλησία, κατηγορεί και κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι υποβοηθούσαν στην συγκάλυψη.

Η 700 σελίδων έκθεση κατηγορεί τέσσερις αρχιεπισκόπους ότι «δεν ενημέρωσαν την αστυνομία ότι γνώριζαν για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών» ήδη από την δεκαετία του 1960, ενώ περίπου 46 ιερείς έκαναν σαφές ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ήταν εκτεταμένη.

«Η ανησυχία της Αρχιεπισκοπής του Δουβλίνου σε σχέση με τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, αφορούσε το να παραμείνουν κρυφές, να αποφευχθεί το σκάνδαλο και να προστατευθεί η φήμη και η περιουσία της εκκλησίας», αναφέρει η έκθεση. «Κάθε άλλη σκέψη, όπως η υγεία των παιδιών, η δικαιοσύνη για τα θύματα ήταν χαμηλότερης προτεραιότητας», προσθέτει η έκθεση, που εκδόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κάποιοι ιερείς αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά ένας παραδέχθηκε ότι έχει κακοποιήσει πάνω από 100 παιδιά, ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι κακοποιούσε παιδιά κάθε δεκαπενθήμερο επί πάνω από 25 χρόνια.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ιρλανδός υπουργός Δικαιοσύνης Ντέρμοτ Εϊχερν εξέφρασε την αποστροφή και τον θυμό του και υπογράμμισε την «σκληρή ειρωνεία μίας εκκλησίας που, σπρωγμένη από την επιθυμία της να αποφύγει το σκάνδαλο, δημιούργησε ένα άλλο το μέγεθος του οποίου είναι απίστευτο».

Οι έρευνες για το θέμα ξεκίνησαν το 2006, η έκθεση ολοκληρώθηκε πριν μήνες, αλλά η δημοσίευσή της καθυστέρησε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να την επιτρέψει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, αφού αφαίρεσε κάποιες λεπτομέρειες καθώς θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη νομική διαδικασία.