18 November 2009

Θανατική ποινή σε αντιφρονούντες στο Ιράν

Antenna, 18/11/2009

Η ιρανική δικαιοσύνη καταδίκασε σε θάνατο ακόμα πέντε αντιφρονούντες, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το δικαστήριο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι η ποινή του θανάτου επιβλήθηκε σε πέντε άτομα και ποινές φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι και 15ετη κάθειρξη επιβλήθηκαν σε 81 κατηγορούμενους που μετείχαν στις ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Οι πέντε που καταδικάστηκαν σε θάνατο κατηγορούνται ότι συνδέονται με την ιρανική αντιπολίτευση η οποία στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μπορούν να ασκηθούν εφέσεις επί των ετυμηγοριών.

Τα ιρανικά δικαστήρια τον περασμένο μήνα επέβαλαν την ποινή του θανάτου εναντίον τριών αντιφρονούντων, δύο εκ των οποίων ανήκαν σε φίλο-μοναρχική οργάνωση και ο τρίτος συνδεόταν με την ανταρτική οργάνωση Μουζαχεντίν του Λαού.

Οι αποφάσεις του προηγούμενου μήνα δεν ήταν τελεσίδικες και οι συνήγοροι των τριών κατηγορουμένων μπορούν να ασκήσουν εφέσεις επί των πρωτοδίκων αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες για νοθεία στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, όπου εξελέγη ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, συνελήφθησαν περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές, αντιφρονούντες και μεταρρυθμιστές πρώην αξιωματούχοι.

Περισσότεροι από 100 συλληφθέντες παραμένουν φυλακισμένοι και κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν το ισλαμικό καθεστώς.