07 November 2009

Αποφάσεις και όχι επιτροπές

(του Λέκτορα ΔΠΘ Γιάννη Κτιστάκι, Καθημερινή, 5/11/2009)

Δεν εξέπληξε η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο) των 48 ευρωπαϊκών κρατών για την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και, κατ’ επέκταση, των θρησκευτικών συμβόλων από τα ιταλικά σχολεία. Η συστηματική παρακολούθηση της νομολογίας του δεν άφηνε αμφιβολίες ότι ήταν θέμα χρόνου το αποτέλεσμα υπέρ της ανεξιθρησκείας.

Ούτε πάλι εξέπληξε ειδικώς η απόρριψη από το Στρασβούργο του ισχυρισμού ότι ο Εσταυρωμένος δεν είναι ένα απλό θρησκευτικό σύμβολο, αλλά σύμβολο ιστορικό και ενωτικό του ιταλικού λαού. Μετά την απόφαση που κήρυξε παράνομη τη θρησκευτικού τύπου ορκοδοσία των βουλευτών στον Αγιο Μαρίνο (1999), το Στρασβούργο σθεναρά αρνείται να προσδώσει ιστορική και, κυρίως, εθνική χροιά στα αναγνωρισμένα σύμβολα μιας γνωστής θρησκείας.

Έχοντας υπόψη τα προηγούμενα, εκείνο που εξέπληξε αυτή τη βδομάδα είναι η παραπομπή από τον Έλληνα πρωθυπουργό των ζητημάτων της Πολιτείας-Εκκλησίας στις ελληνικές καλένδες, δηλαδή, σε επιτροπές. Αλήθεια, τι χρειάζονται οι επιτροπές; Περίπου για κάθε ζήτημα αντιστοιχεί και μία απόφαση-οδηγός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και, μάλιστα, τις περισσότερες φορές πρόκειται για απόφαση καταδικαστική της Ελλάδος:
  • Καθολική Εκκλησία των Χανίων (νομική προσωπικότητα των θρησκευτικών κοινοτήτων),
  • Ιερές Μονές (εκκλησιαστική περιουσία),
  • Κοκκινάκης (προσηλυτισμός),
  • Μανουσάκης (αδειοδότηση χώρων λατρείας),
  • Σοφιανόπουλος (αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες),
  • Βέργος (αλλαγή πολεοδομικού σχεδίου για ανέγερση ναού),
  • Αλεξανδρίδης (ορκοδοσία στα δικαστήρια).
Πέραν αυτών, υπάρχει έτοιμη από το 2005 πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, την οποία οι συντάκτες (Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) παρουσίασαν προσωπικά στον κ. Παπανδρέου.

Σε κάθε περίπτωση, την προσεχή Δευτέρα ο (Γάλλος) πρόεδρος μαζί με τον (Ελληνα) αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επισκέπτονται την Αθήνα προσκεκλημένοι του Δικηγορικού Συλλόγου. Ας τους ρωτήσει ο κ. πρωθυπουργός. Αλλά, προς Θεού, όχι άλλες επιτροπές παντελονάδων και ρασοφόρων!