22 October 2009

Νιώθουν μια χαρά χωρίς τον Θεό

Διαφημιστική καμπάνια αθεϊστικών οργανώσεων στο μετρό της Νέας Υόρκης

«Ενα εκατ. Νεοϋορκέζοι νιώθουν πολύ καλά χωρίς να πιστεύουν στον Θεό. Εσείς;». Από την ερχόμενη Δευτέρα αυτό είναι το ερώτημα που θα αντικρίζουν σε αφίσες στους σταθμούς οι επιβάτες του μετρό της Νέας Υόρκης.

Οκτώ αθεϊστικές οργανώσεις αγόρασαν διαφημιστικό χώρο σε 12 σταθμούς στο πλαίσιο «συντονισμένης εκστρατείας με στόχο την ενημέρωση εκείνων οι οποίοι δεν πιστεύουν σε κάποιον Θεό». Οι εμπνευστές της αφίσας διάλεξαν για το φόντο έναν γαλανό ουρανό με κατάλευκα σύννεφα. Λένε ότι είναι μια εικόνα που παραπέμπει «στον Θεό εν τοις ουρανοίς».


Ο αριθμός του 1 εκατ. άθεων τον οποίον επικαλούνται οι οργανώσεις δεν είναι αυθαίρετος. Σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης του 2008, το 15% των 8 εκατ. κατοίκων της Νέας Υόρκης απάντησε ότι δεν πιστεύει σε κάποιο θρήσκευμα.

«Δεν πρόκειται για εκστρατεία κατά της θρησκείας ή κάποιου Θεού. Θέλουμε απλώς να ανοίξει ο διάλογος και να προβληματιστεί ο κόσμος», είπε ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της Νέας Υόρκης, μιας από τις οργανώσεις των άθεων. Η εκστρατεία στοίχισε 25.000 δολάρια (16.700 ευρώ), χρήματα από δωρεά την οποία προσέφερε ένας άθεος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του.
(ΒΗΜΑ, 22/10/2209)