27 October 2009

Προκλήσεις θεόπληκτων...

Στη Μεγάλη Βρετανία παρουσιάστηκε η νεαρή φοιτήτρια Shawana Bilqes (18 ετών) στην εναρκτήρια παράδοση μαθημάτων του Burnley College κουκουλωμένη, όπως φαίνεται δεξιά στη φωτογραφία.

Όταν ξεπέρασαν οι εκπαιδευτικοί την πρώτη αμηχανία, δήλωσαν ότι οι σπουδαστές πρέπει να αναγνωρίζονται στο πρόσωπο, αλλιώς δεν θα είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους και θα έρχεται στις εξετάσεις όποιος θέλει...

Η Shawana ανταπάντησε όμως ότι έχει υποχρέωση από τη θρησκεία της να καλύπτει όλες τις επιφάνεις του σώματός της (τρίχες, πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο στο Κοράνι!) και ότι είναι δικαίωμά της να τηρεί τις επιταγές της θρησκείας της.

Η διοίκηση του Κολεγίου αποφάσισε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει η κοπέλα -και οποιοσδήποτε άλλος- στην εκπαιδευτική διαδικασία με καλυμμένο το πρόσωπο, ενώ η θιγόμενη τους κατηγόρησε για «μεσαιωνική οπισθοδρομικότητα», επειδή δεν επιτρέπουν την ελεύθερη έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεών της. Προφανέστατα η μικρή είναι δασκαλεμένη και θέλει να προκαλέσει, προσποιούμενη ότι όλη η θρησκευτική αφοσίωσή της εξαρτάται από το είδος των ενδυμάτων.

Θα έπρεπε να αποφασιστεί άπαξ δια παντός ότι η σπουδή της (καταραμένης) δυτικής επιστήμης σε δυτική χώρα απαιτεί και την τήρηση απλών συνηθειών που, αφενός δεν θίγουν άτομα προερχόμενα από άλλους πολιτισμούς, αφετέρου εξασφαλίζουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και τους αυτονόητους ελέγχους ταυτοπροσωπίας.

Και ότι δεν είναι δα και τόσο λιγούρηδες οι δυτικοί άντρες να αφοσιωθούν στο πρόσωπο της δήθεν σεμνότυφης φοιτήτριας.