09 September 2009

Φόρεσε παντελόνι!

Ελεύθερη από χθες είναι η Σουδανή δημοσιογράφος Λούμπνα Αχμεντ Χουσέιν, μετά από παραμονή μίας μέρας στη φυλακή: ένας μήνας φυλάκιση ήταν η ποινή που της επιδίκασε το δικαστήριο στο Χαρτούμ, αντίστοιχο σε χρηματικό πρόστιμο 200 δολαρίων.

Το αδίκημά της; Φορούσε παντελόνι, εμφάνιση άσεμνη και σκανδαλιστική, σύμφωνα με την εκδοχή της σαρία, του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Σουδάν.

Η αρχική ποινή της Λούμπνα Χουσέιν, που εργαζόταν στο γραφείο πληροφοριών της αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα, ήταν 40 χτυπήματα με μαστίγιο. Οσο για την ποινή προστίμου που της είχε προχθές επιβληθεί, η ίδια είχε αρνηθεί να πληρώσει, μη επιθυμώντας να νομιμοποιήσει τη δίκη της. Οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά οι υποστηρικτές της κινητοποιήθηκαν, η Ενωση Δημοσιογράφων του Σουδάν πλήρωσε το πρόστιμο και έτσι η κ. Χουσέιν αφέθηκε ελεύθερη.

«Ηρθαν στο κελί μου και απλώς μου είπαν να φύγω. Δεν έχω ιδέα γιατί. Δεν χαίρομαι γι' αυτό. Ζήτησα από τους φίλους και την οικογένειά μου να μην πληρώσουν το πρόστιμο», είπε η ίδια αμέσως μετά την αποφυλάκισή της. Διεθνής υποστήριξη είχε εκφραστεί τόσο προς τη Σουδανή δημοσιογράφο όσο και σε άλλες 13 γυναίκες που είχαν συλληφθεί αρχές Ιουλίου γιατί φορούσαν παντελόνι. Από τις συλληφθείσες οι δέκα τιμωρήθηκαν με μαστίγωμα.

Η Λούμπνα Χουσέιν, όμως, αντιτάχθηκε στις Αρχές γιατί θέλησε να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον στο ζήτημα της καταπίεσης των γυναικών στη χώρα της. Ετσι, παραπέμφθηκε σε δίκη που διεξήχθη αφού πρώτα η δημοσιογράφος παραιτήθηκε από τη δουλειά της για να μην έχει ασυλία. Εξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί πολλές δεκάδες πολίτες, κυρίως γυναίκες, όλες ντυμένες με παντελόνια, σε ένδειξη συμπαράστασης στη δικαζόμενη δημοσιογράφο.