02 September 2009

Εξάλειψη γενετικών ασθενειών

(ΒΗΜΑ, 27/8/2009)

Σε αυτή τη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Ορεγκον απεικονίζονται δύο δίδυμα πιθηκάκια, ο Μίτο (αριστερά) και ο Τράκερ.

Οπως σημειώνουν στον δικτυακό τόπο της επιθεώρησης «Νature» οι ερευνητές από το Ορεγκον, οι δύο εικονιζόμενοι ρέζους μακάκοι πίθηκοι, όπως και άλλοι δύο, γεννήθηκαν με χρήση μιας πρωτοποριακής τεχνικής, η οποία υπόσχεται στο μέλλον να εξασφαλίσει σε γυναίκες ότι δεν θα περάσουν ορισμένες γενετικές ασθένειες που αφορούν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια, στα τέκνα τους. Το πείραμα αφορά μεταφορά του DΝΑ μεταξύ ωαρίων έτσι ώστε να μην περάσουν στο τέκνο προβλήματα του μιτοχονδριακού DΝΑ της μητέρας του (ο πατέρας δεν περνά μιτοχόνδρια στο τέκνο του).

Σήμερα εκτιμάται ότι ένα άτομο στις 4.000 ή στις 5.000 εμφανίζει κάποια μιτοχονδριακή ασθένεια ή αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της. Πάντως, αν και υποσχόμενη, η μέθοδος είναι αμφιλεγόμενη καθώς συνδέεται με αλλαγή του γενετικού υλικού που κληρονομείται από τις επόμενες γενεές, ένα ζήτημα που εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα.