18 August 2009

Μαρτυρίες από βίους «αγίων» II

...
Για τον Θεόδωρο τον Τήρων (νεοσυλλέκτων):

«...Ο επικεφαλής του τάγματος τον κάλεσε και τον ρώτησε για ποιό λόγο δεν θυσιάζει στους θεούς, ομολογώντας πως είναι χριστιανός. Bλέποντας οτι οι προσπάθειές του να τον μεταπείσει, αποτύγχαναν, του έδωσε χρόνο να το ξανασκεφτεί. Ο Θεόδωρος δεν περίμενε όμως την απόφαση του επικεφαλής και, θέλοντας να ενισχύσει το μαρτυρικό φρόνημα των συστρατιωτών του, έσπευσε τη νύκτα και έβαλε φωτιά στο ναό της Ρέας, αποδεικνύοντας πόσο ανίκανα είναι τα είδωλα να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Ο τοπικός άρχοντας αμέσως διέταξε να τον μαστιγώσουν αλλά ο επικεφαλής του τάγματος θέλησε να του ξαναδώσει μια ευκαιρία να αλλαξοπιστήσει, όμως ο Θεόδωρος ήταν ανένδοτος... »
Ενώ, αν βάλεις σήμερα φωτιά σε μια χριστιανική εκκλησία, ως γνωστόν θα αυτοπροστατευτεί αυτή και θα σβήσει μόνη της η πυρκαγιά... Αλλά δεν έγραφαν και έλεγαν τέτοια πράγματα μόνο οι πρωτόγονοι χριστιανοί, ανάλογα γράφουν και οι σημερινοί επαγγελματίες της πίστης, πνευματικοί απόγονοι των παλαιών: «Πρέπει λοιπόν, εν πρώτοις να τονίσουμε το γεγονός ότι πράγματι υπάρχουν τέτοια περιστατικά, καταστροφής των ειδώλων των ψευτοθεών εις τους βίους των Αγίων. Εάν όμως, τα μελετήσει κανείς εις την πληρότητά τους, διαπιστώνει ότι ουσιαστικώς η καταστροφή τους δεν είναι τίποτε άλλο από μια πράξη πνευματικής ελευθερίας...» Πρέπει λοιπόν να τα μελετήσεις στην πληρότητά τους, όχι πρόχειρα και σύντομα, 50-60 χρόνια, 2-3 αιώνες ίσως και μετά θα έχουν ξεχαστεί οι ενστάσεις σου... Πληρότητα βρε!

Βίος της Αγίας Παρασκευής:

«Η Αγία Παρασκευή διά της προσευχής της έκανε τα δαιμόνια που κατοικούσαν μέσα εις τα αγάλματα να ομολογήσουν την παγίδα, την οποία κατεργάζονται για τους ανθρώπους, και εις τη συνέχεια να προκαλέσουν παρουσία πλήθους τη συντριβή των αγαλμάτων χωρίς να τα αγγίξει ανθρώπινο χέρι.»
Εδώ δεν χρειάστηκε να παρέμβει ανθρώπινο χέρι, γιατί έκανε τη δουλειά του το άγιο ψέμα, γκρέμιζε αδαπάνως τους ναούς και τα αγάλματα, στα οποία σήμερα κάνουν αγιασμό οι παπάδες...