11 August 2009

Ευλαβείς βάνδαλοι...


(του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΖΕΝΑΚΟΥ, ΒΗΜΑ, 8/8/2009)

Διευκρινίσεις


Τα δικά μας τα μάθατε. Ο Κώστας Γαβράς διευκρίνισε, ο Δημήτρης Παντερμαλής αποκατέστησε, ο Γαβράς διέψευσε τη διευκρίνιση, αλλά η αποκατάσταση άντεξε τη διάψευση: το ταινιάκι προβάλλεται κανονικά (πλέον και στο youtube, οπότε μπορείτε να το απολαύσετε και από το σπίτι σας). Εντάξει. Μα, τι ωραία που κανονίζονται όλα!..

Βανδαλισμοί


Στη Γαλλία, όπου δεν κανονίζονται όλα τόσο ωραία, υπάρχουν προβλήματα που εμείς ούτε μπορούμε να φανταστούμε στη δημοκρατική μας πολιτεία. Οπως μας πληροφορεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τρεις καθολικοί πιστοί συνελήφθησαν στη Μοντομπάν της Νοτιοδυτικής Γαλλίας επειδή βανδάλισαν έργο τέχνης. Το έργο ήταν του Ερνέστ Πινιόν-Ερνέστ, ένα μεγάλο σχέδιο ενός γυμνού αγγέλου. Εκτίθεται στον εξωτερικό τοίχο του Καθεδρικού της Μοντομπάν, στο πλαίσιο έκθεσης αφιερωμένης στον Ζαν Ογκύστ Ντομινίκ Ενγκρ, ο οποίος είχε γεννηθεί στη γαλλική αυτή πόλη το 1780.

Ανακρίβειες


Το πρόβλημα ήταν ότι ο Πινιόν Ερνέστ επέλεξε να απεικονίσει στο έργο του- το οποίο εκτίθετο στο σημείο αυτό επειδή αποτελεί φόρο τιμής στο έργο του Ενγκρ «Ο όρκος του Λουδοβίκου ΙΓ΄» που φιλοξενείται μέσα στον Καθεδρικό- τον άγγελο με μεγάλη ακρίβεια, περιλαμβανομένων και των γεννητικών του οργάνων. Οπως είναι, ωστόσο, γνωστό και κάθε πολιτισμένος άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει, η Δεύτερη Σύνοδος της Νικαίας του 787 έχει τελεσίδικα αποφασίσει και διατάξει ότι τα ουράνια αυτά πλάσματα δεν έχουν φυσικό σώμα, και συνεπώς δεν έχουν ούτε φύλο ούτε γεννητικά όργανα.

Αντιστάσεις


Την πασίδηλη αυτή ανακρίβεια αποπειράθηκαν λοιπόν να διορθώσουν οι δύο καλοί χριστιανοί με ένα πινέλο, κόλλα και εφημερίδες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα ασκηθεί δίωξη εναντίον τους από το άθεο κράτος της Γαλλίας, αλλά το περιστατικό είναι ενδεικτικό και θα έπρεπε να αποτελεί προειδοποίηση για όλους μας: σε άλλες, λιγότερο δημοκρατικές από τη δική μας χώρες, συλλαμβάνονται οι χριστιανοί και όχι οι καλλιτέχνες! Η τέχνη έχει διαβρώσει τα πάντα και απειλεί να συνθλίψει κάθε πολυφωνία. Ευτυχώς και εκεί υπάρχουν αντιστασιακοί πιστοί που την υπερασπίζονται.
Εξ όσων γνωρίζω, ο καλλιτέχνης Πινιόν-Ερνέστ ουδόλως δεσμεύεται από τις αποφάσεις της β' οικουμενικής συνόδου και πλέει σε πελάγη αμφιβολίας, ποιο είναι το πραγματικό φύλο των αγγέλων. Έχει ετοιμάσει δε καλλιτεχνικές προτάσεις και με θηλυκούς αγγέλους (όνομα και πράγμα), ιδού μερικά δείγματα...

::