11 July 2009

Τα γεγονότα στο Ιράν με πιάνουν από το λαιμό

(του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ, Lifo, 9.7.2009)

• Υπάρχουν γύρω μας και ανάμεσά μας ενάμισι δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζούνε σε κόσμο θεοκρατικό (για μας μεσαιωνικό). Ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία κ.λπ. δεν σημαίνουν τίποτα γι' αυτούς. Η «Θρησκευτική Αστυνομία» κυριαρχεί.

• Όσα χρόνια ζούσαν στα μέρη τους κι εμείς στα δικά μας δεν μας αφορούσε. Αλλά τώρα, η μετανάστευση, η παγκοσμιοποίηση μας έχουν φέρει κοντά. Όμως δεν έγινε τίποτα για να γεφυρωθεί το χάσμα στις απόψεις: ακόμα διαδηλώνουν ισλαμιστές για τα σκίτσα του Μωάμεθ.

• Πώς μπορεί να επιβιώσει μία υφήλιος που σπαράσσεται από τόσο βαθιές αντιθέσεις; Για τους φανατικούς τους είμαστε η κοινωνία του Σατανά: οι γυναίκες μας μορφώνονται και εργάζονται ασύδοτες και μόνες, χωρίς μπούρκες και μαντήλες, τα βιβλία και τα ΜΜΕ κυκλοφορούν ελεύθερα και δεν απαγχονίζουμε τους ομοφυλόφιλους με συνοπτικές διαδικασίες.


• Τρεις τρόποι έχουν προταθεί για το κλείσιμο του χάσματος. Ο πιο πρωτόγονος (ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ) είναι: εισβάλλω και αλλάζω την κοινωνία με τα όπλα. Επιβάλλω τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα (ειρωνεία: αναιρώντας τα με τον τρόπο της επιβολής).

• Είναι σαφές ότι ο τρόπος αυτός απέτυχε. Εκτός από το μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος, μόνο λίγα μέλη μίας ελάχιστης υπό διαμόρφωση αστικής τάξης μπορεί να επωφεληθούν από μία τέτοια κίνηση: όλοι οι άλλοι αμύνονται και αντιστέκονται.

• Η άλλη άποψη, που ακούγεται συχνά και στη χώρα μας (επηρεάζει και η «καθ' ημάς Ανατολή»): πολύ καλά είναι έτσι, αφήστε τους στην πίστη και την ησυχία τους.

• Καμία αντίρρηση να δείξουμε απόλυτη ανοχή - φτάνει να την έδειχναν και αυτοί. Όμως οι φανατικοί ισλαμιστές δεν έχουν τέτοιες αντιλήψεις: ο κόσμος γι αυτούς θα έρθει στα ίσια του μόνον όταν όλοι οι άπιστοι εξαφανιστούν ή προσκυνήσουν τον Προφήτη.

• Έτσι μένει η τρίτη λύση, η μακροχρόνια και χρονοβόρα. Να περιμένουμε την εσωτερική ωρίμανση και εξέλιξη αυτών των κοινωνιών, βοηθώντας με ιδέες, όχι με όπλα. Βλέπουμε τώρα σημάδια (αιματηρά) στο Ιράν. Όμως, σε τόσο κλειστές κοινωνίες, η διεργασία αυτή μπορεί να χρειαστεί αιώνες...

9 σχόλιο/α και εισαγωγή νέου:

Anonymous said...

Καλημέρα σας.
Θυμάμαι κάποτε είχαν βγεί κάποιοι ευρωπαίοι (κατά τα άλλα) και κυκλοφορούσαν με μπλουζές που αναγράφαν επάνω τους την λέξη "συγνώμη" πρός τους μοσουλμάνους. Και καλά ώς κίνηση μεταμέλειας για τις προ αιώνων σταυροφορίες των προπαππούδων τους είς βάρος τους.
Και τις φοράγανε όταν βρίσκονταν διακοπες στην μέση ανατολή.
Το ερώτημά μου είναι το εξής.
Άντε και έχουν αλλαξοπιστήσει όλοι υπέρ του ένός ή του άλλου θεού.
Μετά από πόσους (και καλά) αιώνες σκοταδιού θα ξαναδούμε ανάλογα μπλουζάκια "συγνώμη που σας αλλαξοπιστήσημε"?
Αφού βεβαία θα έχουν σφαχτεί και πάλι μερικά εκατομμύρια άνθρωποι για την δόξα κυρίου...
Βοηθειά μας που λένε και οι χριστιανοί...

espectador said...

Παντως ο "δευτερος" τροπος δεν βοηθαει τον "τριτο"..

pieral said...

Απόλυτα σύμφωνος προσθέτω όμως, στο θέμα της «εσωτερικής ωρίμανσης και εξέλιξης» μήπως θα βοηθούσε εάν πηγαίναμε λίγο γρηγορότερα και στις δικές μας, θεοφοβούμενες, να μη πω θεοκρατικές, κοινωνίες, Κύπρο, Ελλάδα και γιατί όχι Αγγλία.
Μπορεί να ήμαστε σε άλλη τάξη αλλά πάμε στο ίδιο σχολείο.

Anonymous said...

Ο δικός μας θεός είναι καλύτερος γιατί το λέμε εμείς! Τέλος!
Επίσης οι έλληνες έχουν πάντα δίκιο και οι τουρκοσκοπιανοαλβανοί άδικο, η δημοκρατία μας είναι η καλύτερη (και ας έχει συνεχή προϊστορία ομαλής λειτουργιας μόνο 36 χρόνια...), η Πανάθα είναι η καλύτερη ομάδα, το αυτοκίνητό μου είναι το καλύτερο, εμείς έχουμε πάντα δίκιο στα κληρονομικά της οικογένειας και φυσικά και το παιδί μας είναι το εξυπνότερο (αφού πήρε από εμάς, άσχετο αν οι δασκάλες το αδικούν γιατί το ζηλεύουν)...

Anonymous said...

η κατασταση θα γινει αφορητη

Ιοκάστη said...

Ο τρίτος τρόπος όμως προϋποθέτει πραγματικό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Θα πρέπει δηλαδή να δεχτεί ο δυτικός κόσμος πως ό,τι κάνει το κάνει με υπομονή και χωρίς να περιμένει κανένα όφελος, παρά μόνο την ευτυχία μερικών (πολλών) ανθρώπων. Μπορεί να γίνει όμως κάτι τέτοιο; Τα μεγάλα κεφάλια κέρδος που δεν μετριέται σε χρήμα δεν το θεωρούν κέρδος, σκασίλα τους για το τι γίνεται στην ανατολή, σκασίλα τους εδώ που τα λέμε και για το τι επιπτώσεις έχει σ’εμάς το τι γίνεται εκεί – αυτούς δεν τους αγγίζει στην πραγματικότητα. Γι’αυτό ασχολούνται με τον 1ο τρόπο κυρίως, γιατί έτσι θα βγάλουν κι αυτοί το κάτι τις τους, θα αυξήσουν την δύναμή τους και θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και πιο εύκολα καταστάσεις και ανθρώπους παίζοντάς το παράλληλα και σωτήρες.

Δεν νομίζω πως υπήρχε ποτέ πρόβλημα στο να βρεθούν σοβαρές λύσεις, αλλά υπήρχε πάντα πρόβλημα στο να βρεθεί η θέληση να υλοποιηθούν..

Anonymous said...

δεν μπορουν ,δεν γινεται, ολες οι χωρες να αναπτυχθουν οπως οι ευρωπαικες ,με οτι συνεπαγεται . οι ποροι δεν φτανουν .
το μονο που μενει ειναι η δικη μας συμπεριφορα απεναντι τους .αυτη ειναι που τους εξωθει στο ενα η στο αλλο . το τι συμβαινει σε διαφορες περιοχες του πλανητη ειναι αποτοκο της δικης μας συμπεριφορας .
πρεπει να παψουν να συπεριφερουντε ως νικητες και να σκυψουν επανω στα προβληματα αλλαζοντας το κοινωνικο οικονομικο συστημα για χαρη των πολλων .
για καθε πεντε , δεκα θεσεις εργασιας στην κινα χανεται για παντα μια θεση στην ευρωπη .
τι θα κανουμε .θα κανουμε πολεμο ;
πολυ αργα .
εμπρος λοιπον απο την αρχη ,με τα παθηματα μαθηματα .
κι ας μη ξεχναμε , το κερδος οδηγα το τριτο κοσμο στην εξαθλιωση και στον θανατο ,το κερδος ερημωνει την γη .

Ιοκάστη said...

@Anonymous

Γενικά συμφωνώ με το σχόλιό σου, μόνο στο κομμάτι των πόρων έχω μια μικρή ένσταση. Οι πόροι δεν φτάνουν τώρα γιατί όλοι κυνηγούν το υπερκέρδος, με μια πλήρη αδιαφορία για το αν αυτό μπορεί να σκοτώσει τον διπλανό τους. Γενικά όμως πιστεύω πως οι πόροι φτάνουν και περισσεύουν, αρκεί πρώτον να γίνει σωστή κατανομή (=όχι ο ένας έχει τα πάντα κι ο άλλο τίποτα) και δεύτερον να γίνει σωστή χρήση (=όχι παίρνω 10πλάσια από αυτά που χρειάζομαι και στο τέλος τα πετάω σχεδόν όλα ενώ ο άλλος δεν έχει ούτε τα βασικά). Κι αυτό δεν σημαίνει πως θα μειωθεί η ανάπτυξη στην ευρώπη πχ, απλά πως κάποιοι άνθρωποι θα αρχίσουν να καταναλώνουν αυτά που πραγματικά χρειάζονται και κάποιοι θα είναι λίγο λιγότερο πλούσιοι.

Γενικά η ανάπτυξη δεν αντιστοιχεί μόνο σε χρήμα και πόρους, νομίζω πως εκεί χρειάζονται ιδέες, όπως είπε και ο sfrang, γιατί δεν μπορείς να επιβάλεις στον άλλον να αλλάξει τρόπο ζωής, μπορείς όμως να του δείξεις έναν τρόπο που είναι πιο ανθρώπινος (και που δεν σκοτώνουν τις γυναίκες για ψύλλου πήδημα πχ) και να περιμένεις την στιγμή που θα έχει ωριμάσει αρκετά μέσα του ώστε να τον υιοθετήσει μόνος του. Α και να σταματήσεις να τον εκμεταλλεύεσαι οικονομικά βέβαια γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει ποτέ.

Anonymous said...

για να γινουν ολες οι χωρες οπως η Γαλλια νομιζω χρειαζονται εφτα πλανητες !