26 June 2009

Περιουσία, περιουσία (και μόνο) σκέφτεται η εκκλησία

Ιερώνυμος: «Σε αιχμαλωσία η εκκλησιαστική περιουσία»


Θέμα αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και της αποδέσμευσής της από τα «δεσμά» της Πολιτείας έθεσε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος (φωτογραφία). «Το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας βρίσκεται εν αιχμαλωσία και ομηρεία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος κάλεσε την Πολιτεία σε διάλογο για την αξιοποίησή της. Μάλιστα, συνέδεσε το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με τα ιδρύματα που διαθέτει η Εκκλησία. «Αν πει η Εκκλησία αυτή τη στιγμή "έχουμε εμείς 500 ιδρύματα και αυτά τα ιδρύματα τα κλείνουμε και ελάτε να πάρετε τους ανθρώπους οι οποίοι είτε είναι κατάκοιτοι είτε είναι ηλικιωμένοι" (...) τότε πώς θα τα βγάλει πέρα η κοινωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Ιερώνυμος και κάλεσε την πολιτεία σε διάλογο (πλήρες κείμενο >>>).

Η περιουσία που δήθεν βρίσκεται στα «δεσμά» της Πολιτείας είναι η λεγόμενη «διακατεχόμενη», δηλαδή τα ακίνητα, για τα οποία οι μητροπόλεις δεν διαθέτουν συμβόλαια. Ούτε καν χρυσόβουλα που τα φτιάχνουν μόνοι τους στα μοναστήρια και τα παρουσιάζουν σε φωτοτυπίες της φωτοτυπίας - για να μην καταστραφεί το ιερόν πρωτότυπον, εννοείται! Αν επρόκειτο για νομίμως κατεχόμενη περιουσία, δεν θα γινόταν καν λόγος, θα την έκαναν οι ιδιοκτήτες της ό,τι ήθελαν - στο πλαίσιο των νόμων που ισχύουν για όλους, βεβαίως βεβαίως!

Όσο για τους "κατάκοιτους και ηλικιωμένους" που περιθάλπουν, πρόκειται σίγουρα για αναξιοπαθούντες, οι οποίοι πληρώνουν όμως με περιουσιακά στοιχεία, συντάξεις κτλ. αυτή την περίθαλψη. Άντε να υπάρχουν και 2-3 άτομα δωρεάν. Και φυσικά, αυτή η δουλειά είναι αρμοδιότητα του κράτους και δεν θα έπρεπε να την αναλαμβάνει κάθε καλο- ή κακο-προαίρετος ιδιώτης! Αλλά δεν πιστεύω ότι το σπάταλο και ανοργάνωτο ελληνικό κράτος είναι σε θέση να προσφέρει αυτή την υπηρεσία με επάρκεια. Θα δημιουργηθεί πάλι ένας υδροκεφαλικός οργανισμός με τεράστια έξοδα διοίκησης και προσωπικού και ελάχιστη αποδοτικότητα!

Θα έπρεπε λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ιδιώτη να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος. Και, φυσικά, να υπάρχει από δίπλα ένα κράτος που θα κάνει ελέγχους και θα επιβάλλει σε όλους τους φορείς κοινωνικών υπηρεσιών, κρατικούς, ιδιωτικούς και (ψευδο-)φιλανθρωπικούς, τους ίδιους κανόνες λειτουργίας και το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών. Είναι σε θέση το ελληνικό κράτος να πράξει αυτό το αυτονόητο; Σ' αυτό το ανοργάνωτο κράτος ποντάρει ο κ. Ιερώνυμος και γι' αυτό πετάει προκλητικές κουβέντες στον αέρα!