23 June 2009

Ο κουρέας του Ιουλιανού

«Μόλις ανήλθε στον θρόνο, ο αυτοκράτορας Ιουλιανός, με τον λιτό του χιτώνα, θέλησε να περιποιηθεί την κόμη του και κάλεσε έναν κουρέα του Παλατιού. Έκπληκτος είδε να παρουσιάζεται άνδρας με πολυτελή ενδύματα συγκλητικού! Άναυδος έμεινε ο Ιουλιανός, καθώς τον ανέκρινε για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Αμπέλια και λιοστάσια στην Κοιλάδα του Λύκου, βίλα στον Κεράτιο Κόλπο, δύο τρίπατα σπίτια, κοντά στα ανάκτορα των Βλαχερνών, είκοσι ίππους και δεκαεφτά μερίδες τροφή από τα μαγειρεία!... "Αυτά τα ολίγα!", τον διέκοψε ειρωνικά ο αυτοκράτορας και τον έδιωξε από μπροστά του. Ο Ιουλιανός είδε τη διαφθορά από πρώτο χέρι και ευθύς πήρε σκληρά μέτρα. Χωρίς οίκτο πέταξε όλα τα τρωκτικά που ροκάνιζαν τον πλούτο της αυτοκρατορίας.

Ένας εσμός από παρακοιμώμενους, σφουγγοκωλάριους, ιερείς, μάγους, γυναίκες στολιδιάρες, πνιγμένες στο χρυσάφι και στα διαμαντικά. Όλο αυτό το κηφηναριό, πετάχτηκε στον δρόμο και οι πρωταίτιοι της ρεμούλας δεν ξέφυγαν απ' την τανάλια του δραστήριου αυτοκράτορα. Συνελήφθησαν, δεσμεύτηκαν οι περιουσίες τους και καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση.

Μόλις ξεμπέρδεψε με τα τρωκτικά των Ανακτόρων, το τιμωρό χέρι του, στράφηκε προς το ιερατείο, που ήταν το κόκκινο πανί για τον Ιουλιανό, αφού ήταν φανατικός οπαδός του ελληνικού Πανθέου.

Τα Βατοπέδια και οι Βιστωνίδες περίσσευαν εκείνη την εποχή. Με διατάγματα επεστράφησαν οι γαίες στους γεωργούς, που είχαν αρπάξει οι ηγουμενοκαλόγεροι με τη φοβέρα της κόλασης και τους έκαναν αγιόδουλους. Τιμώρησε τους μεγαλόσχημους ρασοφόρους, που γκρέμισαν τους εθνικούς ναούς, και τους υποχρέωσε να τους ξαναχτίσουν. Στις επιστολές του «κατά Γαλιλαίων», δηλαδή χριστιανών, ξερνάει χολή και γράφει: "Κατάφεραν να παραπλανήσουν τον λαό, με μια μυθολογία και την κάναν θρησκεία". Στη βασιλεία του, η τάξη και η ευημερία ήταν πρωτοφανείς. Οι ιστορικοί λένε ότι αν δεν γνωρίζαμε τις ακριβείς ημερομηνίες της σύντομης ζωής του, θα νομίζαμε ότι κυβέρνησε είκοσι χρόνια, ενώ πραγματικά κυβέρνησε μόλις είκοσι μήνες!...».

Τάσος Γουλοσπύρος
Αγρίνιο



(Ελευθεροτυπία, 18/6/2009)