03 June 2009

Τιμωρία των ιερέων ...

που κακοποιούσαν ανήλικους, ζητά το Βατικανό



Ένας υπεύθυνος του Βατικανού δήλωσε σήμερα ότι οι «λίγοι ιερείς» που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις θα πρέπει να δικαστούν και να τιμωρηθούν όπως πρέπει όπως και οι υπόλοιποι θρησκευτικοί ηγέτες που κατηγορούνται για σεξουαλική κακοποίηση ή για την άσκηση βίας σε ανήλικους.

Οι δηλώσεις του Βατικανού έγιναν με αφορμή την υπόθεση της συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης 2.000 αγοριών που διέμεναν σε ιδρύματα της καθολικής εκκλησίας της Ιρλανδίας από το 1930 έως το 1970.

«Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι ιερείς εμπλέκονται σε σοβαρά εγκλήματα και σε ποινικές υποθέσεις», δήλωσε ο καρδινάλιος Κλαούντιο Χούμες, επικεφαλής του Εκκλησιάσματος, σε επιστολή του.

«Προφανώς, θα συνεχιστεί η δικαστική έρευνα, θα κριθούν όπως απαιτείται και θα τιμωρηθούν», πρόσθεσε ο καρδινάλιος, τονίζοντας όμως ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό τμήμα του κλήρου.
(NAFTEMPORIKI.GR, 27/5/2009)
Θα λέγαμε ότι ο "πεύθυνος του Βατικανού" θέλει να προδιαγράψει στη Δικαιοσύνη, τι πρέπει να κάνει, δηλαδή να τιμωρήσει όσους εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις. Μα αυτό το κάνει εξ ορισμού η Δικαιοσύνη, δεν περιμένει να πάρει γραμμή από το Βατικανό. Το ερώτημα είναι, τι κάνει ο εκκλησιαστικός μηχανισμός. Γιατί, κάποιοι ιερείς (λίγοι λένε, εγώ λέω η πλειοψηφία!) που εμπλέκονται σε κακοποιήσεις ανηλίκων, δεν εκδιώκονται αυτόματα και χωρίς δεύτερη κουβέντα από τις τάξεις των κληρικών...

Εδώ βλέπουμε ιερείς, κυρίως μεγαλόσχημοι, να παραμένουν στις τάξεις της καθολικής εκκλησίας, μάλλον γιατί "ξέρουν πολλά" και εκβιάζουν αυτούς που θα παραμείνουν. Αλλά και παρ' ημίν, ο Παντελεήμων που τον καθαίρεσαν σε μοναχό με μεγάλη καθυστέρηση, θα προσφύγει, λέει, στο Πατριαρχείο, επειδή δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωσή του οι "ιεροί κανόνες". Κάτι θα ξέρει ο κυρ Παντελής και επιμένει. Οι "ιερεί κανόνες" μάλλον αφήνουν παράθυρα για τους απατεώνες...