01 May 2009

Einstein και γραμματόσημα

...
Κοίταζα στο Internet γραμματόσημα διαφόρων χωρών που έχουν εκδοθεί προς τιμή του μεγάλου Φυσικού, Albert Einstein, γνωστών λοιπών στοιχείων και δραστηριοτήτων. Παρατήρησα ότι δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο ελληνικό γραμματόσημο και δεν θυμάμαι να εκδόθηκε ποτέ. Αν κάνω λάθος, δέχομαι οποιαδήποτε διόρθωση. Πάντως, μερικές "ασήμαντες" χώρες έχουν εκδόσει τέτοιο γραμματόσημο, ίσως για ανάπτυξη του φιλοτελισμού, ίσως από σεβασμό για τους μεγάλους επιστήμονες. Και η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει εκδώσει ένα για να τιμήσει την επιστήμη... αλλά πού! Η επιστήμη για τους Έλληνες γραφιάδες αρχίζει και τελειώνει με τους σκοταδιστές "τρεις ιεράρχες"!

Πριν από μερικά χρόνια, το 2006, όταν έτρεχε το έτος Mozart (250 χρόνια από τη γέννησή του) και είχαν εκδώσει γραμματόσημα προς τιμήν του οι πιο απίθανες χώρες -μερικές έχουν γίνει γνωστές λόγω των γραμματοσήμων τους-, ρώτησα στη φιλοτελική υπηρεσία των ΕΛΤΑ, αν θα εκδοθεί και στην Ελλάδα ένα τέτοιο γραμματόσημο. Εξεπλάγη ο "αρμόδιος" υπάλληλος, "Μα γιατί να εκδώσουμε, δεν ήταν Έλληνας ο Mozart". Ποιος Mozart και Einstein μου λες τώρα, οι επιστήμες, οι τέχνες και τα γράμματα αρχίζουν και τελειώνουν με Έλληνες... κι αν είναι δυνατόν με Ελληναράδες!

Ακολουθούν μερικά μόνο γραμματόσημα για το μεγάλο ερευνητή που άλλαξε την αντίληψη για τη Φυσική. Έχω παραλείψει εδώ τις εκδόσεις σε γερμανόφωνες και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(click)


::

::

(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)