22 May 2009

Μια υπόθεση για την εκκίνηση της ζωής

(ΒΗΜΑ, 15/5/2009)

Από όλα τα επιστημονικά μυστήρια αυτό είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο: Πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη; Στο πανάρχαιο αυτό ερώτημα πιστεύουν ότι δίνουν τώρα μια απάντηση ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο Τζον Σάδερλαντ και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν ένα πείραμα, με το οποίο απέδειξαν πώς σχηματίστηκαν τα πρώτα μόρια που ήταν ικανά να πολλαπλασιαστούν πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η Γη ήταν σαν όλους τους άλλους, αφιλόξενους για τη ζωή, πλανήτες.

Οι ερευνητές πέτυχαν για πρώτη φορά να συνθέσουν σχεδόν από το μηδέν δύο από τους τέσσερις δομικούς λίθους του RΝΑ, του μορίου εκείνου που πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αποτελεί τον πιθανότερο υποψήφιο για τον τίτλο του πρώτου μορίου της ζωής. Ο δρ Σάδερλαντ αναφέρει ότι κατάφερε να αποδείξει πώς ήταν πιθανό να δημιουργηθούν οι δομικοί λίθοι του RΝΑ από τα απλά χημικά τα οποία υπήρχαν λογικά στη Γη πριν από 4 δισ. χρόνια. «Δημιουργήσαμε τους δομικούς λίθους του RΝΑ με χρήση στοιχείων που υπήρχαν στην αρχή της ζωής στη Γη και υπάρχουν ακόμη στο Διάστημα και στην ατμόσφαιρα του Φεγγαριού του Κρόνου, Τιτάνα» είπε ο ερευνητής.

Προσέθεσε βέβαια ότι η ερευνητική ομάδα δεν έχει επιτύχει ακόμη να συνθέσει ολόκληρο το μόριο του RΝΑ. «Ωστόσο η δημιουργία δύο εκ των τεσσάρων υπομονάδων του μαρτυρεί ότι είναι πιθανή η σύνθεση του μορίου». Το RΝΑ είναι το «ξαδελφάκι» του DΝΑ, το οποίο όπως και το δικό μας γενετικό υλικό μπορεί να αποτελέσει το «όχημα μεταφοράς» πληροφοριών από τη μια γενεά στην επόμενη. Σε αντίθεση όμως με το DΝΑ, το RΝΑ αποτελεί ένα σχετικώς απλό μόριο το οποίο πιστευόταν ότι θα ήταν εύκολο να συντεθεί σε συνθήκες αντίστοιχες των δύσκολων εκείνων συνθηκών που επικρατούσαν αρχικά επί της Γης.

Οπως αποδείχθηκε όμως τελικά σχετικά με αυτή την ιδέα, η οποία είναι τουλάχιστον 4O ετών, η σύνθεση του μορίου δεν είναι τόσο εύκολη. Κανένας έως σήμερα δεν είχε καταφέρει να ενώσει τα τρία «συστατικά»- σάκχαρα, βάσεις και φωσφορικά άλατα-, από τα οποία αποτελείται καθένας από τους τέσσερις δομικούς λίθους του RΝΑ, υπό συνθήκες τέτοιες που θα επικρατούσαν στη Γη πριν από 4 δισεκατομμύρια έτη. Ο δρ Σάδερλαντ και η ομάδα του έδειξαν τώρα με δημοσίευμά τους στην επιθεώρηση «Νature» ότι αυτό που εθεωρείτο επί 4O έτη αδύνατο είναι τελικώς δυνατόν να συμβεί.