15 May 2009

Τελικά, καθαιρέθηκε ο Παντελεήμων

...
Ύστερα από μια εικοσιπεντάλεπτη διαδικασία οι 12 μητροπολίτες-μέλη του πρωτοβάθμιου για αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελετίου προχώρησαν χθες στην καθαίρεση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη και στην επαναφορά του στις τάξεις των μοναχών. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις και παρασκηνιακές κινήσεις, ακόμη και προσπάθειες για την αποκατάσταση του κ. Παντελεήμονος που κράτησαν χρόνια.

Από το 2005, οπότε και ξέσπασε η υπόθεση, ως και χθες, εκδόθηκαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις της ποινικής δικαιοσύνης κατά του πρώην ιεράρχη και η άρνηση αναίρεσης του Αρείου Πάγου. O κ. Παντελεήμων απομακρύνθηκε από τη μητρόπολη Αττικής και οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο απαλλάχθηκε από «δικαστήριο» μητροπολιτών από την κατηγορία , πράγμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ιεραρχία αλλά και μεταξύ των πιστών.

Ο πρόεδρος τους εκκλησιαστικού δικαστηρίου δεν επέτρεψε χθες να διεξαχθεί καμία συζήτηση και απαίτησε την εφαρμογή των αποφάσεων του Αρείου Πάγου όπως ορίζουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους. Τέσσερις ιεράρχες που πρωτοστάτησαν στην απαλλακτική απόφαση που εξέδωσε το ίδιο δικαστήριο μόλις τον περασμένο Μάρτιο για τον κ. Παντελεήμονα κατέθεσαν τρισέλιδο υπόμνημα στο οποίο χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό τον νόμο αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν επέτρεψε τη συζήτηση του θέματος. Όπως δεν επέτρεψε τη συζήτηση για την αίτηση εξαίρεσης που κατέθεσαν οι δικηγόροι του κ. Παντελεήμονος εναντίον του ιδίου αλλά και των μητροπολιτών Μαντίνειας κ. Αλεξάνδρου και Άρτας κ. Ιγνατίου.

Ενδεικτικό του κλίματος που κυριάρχησε ήταν το ανακοινωθέν που εξεδόθη μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης: «Το Πρωτοβάθμιο δι΄ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο, (...) επί της υποθέσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 160 του Νόμου 5383/1932 Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ Αυτών διαδικασίας, υπέβαλε αυτόν εις Καθαίρεσιν και επαναφορά στην τάξιν των Μοναχών».
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)