11 May 2009

Βιβλία, βιβλία

Judith Bell: Πώς να συντάξετε μια επιστημονική εργασία - Οδηγός ερευνητικής μεθοδολογίας, Μτφρ.: Ελεάννα Πανάγου «Μεταίχμιο», σελ. 338.

Η συγγραφέας έχει εργαστεί σε κολέγια ανώτερης εκπαίδευσης, στο βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και σε σχολές διά βίου μάθησης. Σήμερα διατηρεί την τιμητική θέση της ειδικής καθηγήτριας στη σχολή διά βίου μάθησης του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να σας προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία, να σας βοηθήσει να αποφύγετε κάποιες παγίδες και κάποιες χρονοβόρες ή λανθασμένες μεθόδους, να αποκτήσετε σωστές ερευνητικές συνήθειες και να σας οδηγήσει από το στάδιο της επιλογής θέματος ως τη σύνταξη μιας ορθά σχεδιασμένης, σωστής μεθοδολογικά και καλογραμμένης πτυχιακής εργασίας ή διατριβής. Το βιβλίο, το οποίο είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, περιλαμβάνει:

-Κεφάλαια για τη δεοντολογία και την αρτιότητα της έρευνας, για τη μελέτη, τη διαμόρφωση βιβλιογραφικών αναφορών και τη διαχείριση των πληροφοριών, καθώς και για την αναζήτηση βιβλιογραφίας.
-Αναλύσεις επιπρόσθετων τεχνικών, όπως της θεμελιωμένης θεωρίας και της δημιουργίας βιβλιογραφικών αναφορών σε ηλεκτρονική μορφή.
-Μία πλήρως ενημερωμένη ανάλυση του αρχειακού υλικού.
-Παραδείγματα από πολλούς επιστημονικούς κλάδους.

Αυτός ο οδηγός σωστής πρακτικής απευθύνεται σε αρχάριους ερευνητές οποιουδήποτε επιστημονικού κλάδου, που αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών μελετών, καθώς και σε επαγγελματίες τομέων όπως οι κοινωνικές επιστήμες, η εκπαίδευση και τα επαγγέλματα υγείας.