02 May 2009

Μειώσεις μισθών...

...
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Μ. Σάλλας, προανήγγειλε μειώσεις αποδοχών για τα μεγαλοστελέχη της τράπεζας, ενώ ο ίδιος για το 2009 θα αμείβεται με 1.000 ευρώ τον μήνα.
(ΒΗΜΑ, 2/5/2009)

Αν πρόκειται για δικά μας λεφτά, μπορεί και να μηδενίσει το μισθό του ο κ. Σάλλας. Εγώ πιστεύω, όμως, ότι η ενέργειά του υποκρύπτει λαϊκισμό. Θα έπρεπε να παραθέσει τα εισοδήματά του της τελευταίας δεκαετίας από τη συγκεκριμένη Τράπεζα και από (πιθανούς) άλλους εργοδότες του (συμβούλια, παραστάσεις κτλ.) και να βγάλουμε ένα τελικό συμπέρασμα. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα το κάνουν αυτό τα στελέχη της Τράπεζας που θίγονται από τις περικοπές...

Πέρα απ' αυτό: τις αυξήσεις στα μεγαλοστελέχη δεν τις αποφάσισε η Τράπεζα, πιθανόν ο ίδιος ο κ. Σάλλας; Ήταν δηλαδή τότε εποχή "καλών αγελάδων" και μπορούσε να "σκορπάει" τα λεφτά, τα οποία προσπαθεί τώρα να συμμαζέψει; Εδώ και 30-40 χρόνια ακούω για κρίση και λιτότητα, πώς ξανοίχτηκε τόσο η Τράπεζα Πειραιώς σε τεράστιους μισθούς; Αν υπήρχε πράγματι οικονομικό πρόβλημα, έπρεπε όλοι να είναι συμμαζεμένοι απ' την αρχή! Αλλιώς έπρεπε να έχουμε πάρει όλοι τις απαραίτητες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και στο τέλος, ας έχουμε και κάποια μικρο-μείωση μισθού, δεν θα μας χάλαγε, όπως δεν χαλιέται τώρα ο κ. Σάλλας.

Συμφωνώ με κάθε οικονομία, αλλά διαφωνώ με τους όποιους παράλληλους λαϊκίστικους στόχους, ιδίως αν γίνεται αυτή η οικονομία χωρίς αξιόλογη απώλεια για τους "μεγάλους" και συνοδεύεται από επαχθή μέτρα για μας.


(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)