17 May 2009

Ανοίγουν 33 «κλειστά» επαγγέλματα

Στην πρώτη ουσιαστική διαρθρωτική αλλαγή των τελευταίων χρόνων και με σημαντική καθυστέρηση προχωρά εντός των επόμενων μηνών η κυβέρνηση. Με το άνοιγμα της Βουλής θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών με την οποία θα επιτραπεί η ελεύθερη εγκατάσταση Ευρωπαίων επιστημόνων και επαγγελματιών 33 ειδικοτήτων στην Ελλάδα.

Όπως γράφει το Βήμα της Κυριακής, στη λίστα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: δικηγόροι, γιατροί, γεωπόνοι, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, μαίες, μοδίστρες, κουρείς ή κομμωτές, υδραυλικοί, φαρμακοποιοί, φοροτεχνικοί, φυσικοθεραπευτές, οπτικοί, οδοντίατροι, περιβαλλοντολόγοι, πιστοποιητές-ειδικοί δοκιμών, εμπορικοί πράκτορες, ελεγκτές.

Ωστόσο, άλλα επαγγέλματα όπως οι οδηγοί ταξί και οι ξεναγοί παραμένουν υπό καθεστώς προστασίας. Η απελευθέρωση θα οδηγήσει και στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αποτελεί υιοθέτηση της Οδηγίας 2006/123, την οποία η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το αργότερο στις αρχές του 2010.
Πάλι την τελευταία στιγμή! Αν προκύψουν μετά τις ευρωεκλογές πολιτικές ανακατατάξεις, κανείς δεν θα ασχολείται με τα "κλειστά επαγγέλματα", οπότε θα βρεθούμε στις αρχές του 2010 και πάλι σε καθυστέρηση. Θα πέσει εκ νέου πρόστιμο από την Ευρώπη στους μόνιμους ουραγούς των καθυστερημένων διαρθρωτικών αλλαγών!
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)