08 April 2009

Χρυσά στεφάνια II

...
Οκτώ και όχι πέντε, όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο χρόνο, είναι τα χρυσά στεφάνια, τα οποία εντοπίστηκαν από τους αρχαιολόγους, κατά τη διάρκεια των εργασιών για το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Αυτό επισήμανε η προϊσταμένη της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), Λίλιαν Αχειλαρά, στην 22η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη.

Η κ. Αχειλαρά εξήγησε πως αρχικά θεωρήθηκε ότι το ένα από τα χρυσά στεφάνια αποτελείτο από τέσσερα στελέχη. Ωστόσο, τελικά, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για διαφορετικά στεφάνια.

Όλα τα στεφάνια είναι των Ελληνιστικών Χρόνων και εντοπίστηκαν στα νότια της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στην περιοχή όπου θα διασταυρώνονται οι τροχιογραμμές του σταθμού «Βιβλιοθήκη». Τα τέσσερα από αυτά, με φύλλα ελιάς, εντοπίστηκαν σε λακκοειδή τάφο, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα, από φύλλα βελανιδιάς, σε λίθινη ταφική θήκη.

Η κ. Αχειλαρά επισήμανε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα σε ποιο χώρο θα εκτεθούν τα ευρήματα, ωστόσο η εκδοχή για στέγασή τους στο Αλκαζάρ φαντάζει ανεπαρκής, εξαιτίας του περιορισμένου χώρου του μνημείου. Από την πλευρά της, η Εφορεία έχει αντιπροτείνει την περίπτωση του παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου.
(www.in.gr, 3/4/2009)