30 November 2008

Πίσω από τον Αρσένιο σχεδιάζει να κρυφτεί ο Εφραίμ

(της ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 30/11/2008)

Ο αίρων τις αμαρτίες του Εφραίμ

Κλήσεις στους πρώτους εμπλεκόμενους από τους 40, που έχουν εντοπίσει από την έρευνά τους για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, στέλνουν οι εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση. Οι πρώτοι φαίνεται ότι θα κληθούν την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη και θα είναι από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την ΚΕΔ.

Εκτός πάντως από τους τέσσερις ισχυρούς της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, Αρσένιο, Ευδόκιμο και Αναστάσιο, εξετάζεται να επιμερισθούν ευθύνες και σε άλλους μοναχούς, που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση των ανταλλαγών της Βιστωνίδας με τα φιλέτα του Δημοσίου. Πρόκειται για μέλη της Σύναξης του μοναστηριού, η οποία ανέθεσε στους Εφραίμ και Βαρνάβα να υπογράψουν τα συμβόλαια για την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου από το οποίο εισέπραξαν τα 41 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημέρα έλαβαν και δωρεά 9 εκατ. ευρώ, με επιταγές τις οποίες εισέπραξε χωρίς οπισθογράφηση, στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Rassadel. Πρόκειται για περίπου 10 μοναχούς, η εμπλοκή των οποίων θα εξετασθεί ανάλογα με το μερίδιο ευθυνών που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Εφραίμ και Αρσένιος θα αποκαλύψουν με υπομνήματα όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους, τα οποία θα αιτιολογήσουν ότι οφείλονται στις ανάγκες της μονής. Θα αποκαλύψουν, επίσης, ότι το business plan με αγορά μετοχών, υπέρογκα τραπεζικά δάνεια και εξαγορές ακινήτων τους υπεβλήθη από κύπριο επιχειρηματία, ο οποίος παρέλαβε και τις επίμαχες επιταγές. Κεντρικός σχεδιασμός της υπερασπιστικής γραμμής είναι να αποδοθούν οι περισσότερες ενέργειες στον Αρσένιο, παρά στον Εφραίμ. Ολοι, πάντως, θα δηλώσουν άγνοια για το ποινικό μέρος ή τις οικονομικές επενδύσεις, αφού θα πουν ότι υπήρχαν επενδυτικοί σύμβουλοι προς αυτή την κατεύθυνση και εκεί θα κατονομασθεί το πρώην στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, Αθως Κοιρανίδης. Δεν θα διστάσουν να μιλήσο
υν και για τις επαφές τους με υπηρεσιακούς παράγοντες και κυβερνητικά στελέχη.

Τι δεν είδαν νομικοί και συμβολαιογράφοι

Ως ύποπτοι θα κληθούν και νομικοί ή συμβολαιογράφοι, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση και δεν «είδαν» ότι αντήλλασσαν δασικές εκτάσεις ή αρχαιολογικούς χώρους. Ενα από τα ζητούμενα της εισαγγελικής έρευνας είναι και η ζημιά του Δημοσίου, την οποία ο μοναχός Ευδόκιμος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής κατέγραψε σε 15 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγγελείς, πάντως, ακολουθούν πιστά στην έρευνά τους την αμερικανική φράση «follow the money». Φαίνεται ότι προβληματίζονται για το «μαύρο χρήμα» που εντοπίζουν σε δάνεια και μεταφορές εκατομμυρίων από λογαριασμό σε λογαριασμό ιδιωτικής τράπεζας.

Ηδη έφτασαν στα εισαγγελικά γραφεία τα πρώτα στοιχεία από την κίνηση των λογαριασμών επτά προσώπων μετά από αίτημα του προϊσταμένου της εισαγγελίας, Κ. Καρούτσου. Μεταξύ αυτών είναι των Διον. Πελέκη, της Αικατ. Πελέκη και των δύο γιων δικηγόρων της οικογένειας Πελέκη, Δημητρίου και Αλέξανδρου. Ζητείται, επίσης, το άνοιγμα των λογαριασμών του προέδρου της ΚΕΔ, Κ. Γκράτσιου, και του τοπογράφου μηχανικού της μονής, ο οποίος έφτιαχνε τα επίμαχα τοπογραφικά της Ουρανούπολης και του Γραμματικού, Νικ. Κιάκα, καθώς και του τοπογράφου της ΚΕΔ, που φέρεται να συνυπογράφει τα τοπογραφικά, Ιγν. Παυλίδη.

Στα χέρια τους έχουν και την κίνηση λογαριασμών της Rassadel, από τους οποίους διαφαίνονται επενδύσεις και σε ναυτιλιακές εταιρείες. Φαίνεται ότι έχει κατατεθεί πως οι μοναχοί λογάριαζαν να αγοράσουν για λογαριασμό ολόκληρου του Αγίου Ορους και καράβι για τη μεταφορά των μοναχών. Η αγορά ναυάγησε, αφού στη Σύναξη, όπου συζητήθηκε το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο δεν υπήρξε συμφωνία.

Οι κατηγορίες που ερευνούν οι εισαγγελείς είναι της απάτης εις βάρος του Δημοσίου, της απιστίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος - όλα κακουργήματα.