03 November 2008

Διαχρονική οπισθοδρομικότητα

...
Μια ομάδα Γερμανών από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ένας άντρας, η γυναίκα του, η μητέρα του και δύο αδελφές, έφτασαν στην επαρχία Kena της Αιγύπτου (αρκετά νότια, πάνω στο Νείλο) ντυμένοι με ενδύματα μουσουλμάνων προσκυνητών -οι γυναίκες με μπούρκα- και δήλωσαν στις αρχές ότι αποποιούνται κάθε σχέση με το «κράτος των απίστων», τη Γερμανία, και θέλουν να ζήσουν στο εξής σε μια μουσουλμανική χώρα. Μάλιστα έχουν σκοπό να αποσυρθούν σε κάποια αιγυπτιακή έρημο για να επιδοθούν στις προσευχές μέχρι να τους καλέσει ο μεγαλοδύναμος Αλλάχ! Ενώπιον των έκπληκτων αστυνομικών έσκισαν δε οι νεοφώτιστοι τα γερμανικά διαβατήριά τους και ζήτησαν αιγυπτιακά, μουσουλμανικά έγγραφα.

Η Αίγυπτος δεν είναι βέβαια χώρα που δέχεται μετανάστες –εδώ προσπαθεί να σπρώξει αλλού τους πολίτες της για να βρουν δουλειά– και, εννοείται, δεν έχει ανάγκη από θεόπληκτους, οι οποίοι μόνο προβλήματα προκαλούν με το φανατισμό τους στην αιγυπτιακή κοινωνία. Η εφημερίδα al-Badeel έγραψε ότι οι νεοφώτιστοι ανήκουν μάλλον στην ομάδα al-Takfir wa al-Hidschra που έχει στόχο να μαζέψει πιστούς απ' όλο τον κόσμο στην Αίγυπτο για να επιδοθούν σε ομαδικές προσευχές. Η αστυνομία έβαλε λοιπόν στο κρατητήριο τους 5 υποψήφιους αναχωρητές και ειδοποίησε τις γερμανικές προξενικές αρχές, επειδή οι θεόπληκτοι επισκέπτες δεν ήξεραν αραβικά για να συνεννοηθούν. Πέρα απ’ αυτό, ο γερμανόφωνος διερμηνέας που κλήθηκε να μεταφράσει τα λεγόμενά τους, δήλωσε ότι αυτά που λένε οι νεοφώτιστοι στο μωαμεθανισμό, είναι τελείως ασυνάρτητα και ο ίδιος δεν μπορεί να βγάλει νόημα.

Οι υπάλληλοι του γερμανικού προξενείου που έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα, προσφέρθηκαν να τους βγάλουν νέα διαβατήρια και να τους μαζέψουν πίσω στην πατρίδα τους, μάλλον σε κάποιο (εκκλησιαστικό) ψυχιατρείο. Προέκυψε όμως το πρόβλημα ότι για την έκδοση νέων διαβατηρίων χρειάζονταν φωτογραφίες και οι κυρίες της παρέας δεν δέχονταν να βγάλουν τη μπούρκα για να φωτογραφηθούν: «Γράφει το κοράνι τίποτα για φωτογραφίες;», ρώτησαν. «Για να μην γράφει, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο που επινόησαν οι άπιστοι για να προσβάλλουν τις πιστές γυναίκες». Τζίφος!

Τελικά, αποφασίστηκε να φορτωθούν οι σαλταρισμένοι χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα σε ειδικό αεροπλάνο που θα ναυλώσει η γερμανική κυβέρνηση και να σταλούν πακέτο στη Γερμανία για να αναζητήσουν εκεί τόπο προσευχής σε κάποιο βουνό με σπηλιές ή κάτι τέτοιο.


Έτσι που το σκέφτομαι, θα έλεγα ότι δεν είναι άσχημη ιδέα να παραχωρήσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση ή η λιβυκή μερικά στρέμματα στη Σαχάρα και να εγκατασταθούν εκεί ομάδες θρησκόληπτων, μαζί τους και διάφοροι δικοί μας. Να προσεύχονται ανενόχλητοι νύχτα μέρα, μέχρι να τους καλέσει κοντά του ο δημιουργός τους.

Αν και προβλέπω ότι θα φαγωθούν σύντομα μεταξύ τους, γιατί δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ποτέ σε «δογματικά» θέματα. Είναι ο θεός ένας ή τρεις; Και είναι οι τρεις ομοούσιοι ή ομοιούσιοι; Και πόσες φορές πρέπει να προσεύχεται ο πιστός ημερησίως, μία, τρεις ή δεκατρείς; Και όταν προσεύχεται να κοιτάζει απλά στην Ανατολή ή ειδικά προς την εικαζόμενη κατεύθυνση της Μέκκας. Και ισχύει το fillioque ή δεν ισχύει; Όποιος νομίζει ότι έχουν λυθεί αυτά τα σοβαρά θεολογικά προβλήματα γελιέται, οι θρησκόληπτοι ακονίζουν ακόμα τα μαχαίρια τους!
(Στέλιος Φραγκόπουλος, Stelios Frangopoulos)